ZETApress

hírportál

Ozone Zöld-díj az Arénában

Ozone Zöld-díj 2013A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan az Ozone Zöld-díjátadó ünnepségre tegnap is a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia és kiállítás keretében került sor, a helyszín azonban változott. A budai Larus Étterem helyett most a pesti Danubius Hotel Aréna fogadta be a rendezvényt ? tudtuk meg Szunyogh Ildikótól.

Ez évben rekord számú, azaz 52 pályamű között válogathatott az immáron 4. alkalommal kiosztásra kerülő Ozon Zöld-díj zsűrije, melynek tagjai a Gödöllői Szent István Egyetem Klímatanácsából kerültek ki, élükön Dr. Tóth László egyetemi tanárral, a zsűri elnökével. A beérkezett pályázatok megítélésében fontos szempont volt a Föld megóvásán túlmenően, hogy a kiválasztott pályamű előre mutató legyen és minél szélesebb réteget érintsen.

A díjazottakat azok sorából választották, akiknek profiljában nincs benne a környezetvédelmi tevékenység, hanem ezt kizárólag társadalmi munkában végzik. Az Ozone Zöld-díj ez évben is bővült. A korábbi kategóriák mellett már a Sajtó-kategóriában is lehetett pályázni a díjra. Tekintettel arra, hogy nagyon sok jó pályázat közül lehetett a nyerteseket kiválasztani, a zsűri különdíjakat is megítélt. Az egyetemi hallgatók véleményeit is figyelembe véve végül az alábbi eredmény született:

I. Nagyvállalatok kategóriájában díjazott: HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt., mely 2020-ra a világ legkörnyezetvédőbb sörgyára akar lenni. Pályázatuk kimagaslóan sok információt tartalmazott és videofelvételekkel is alátámasztott volt.

II. Kis- és Középvállalatok kategóriájában díjazott: KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft., mely cég telefonra feltölthető számítógépes alkalmazást fejlesztett ki szemétkeresésre és befektetőt keres ennek az alkalmazásnak.

III. Civil szervezetek kategóriájában díjazott: Nepomuki Szent János Lovagrend Egyesület, amely a vizekbe és vízpartokra kerülő szennyezések bekerülési körülményeinek kiderítésére összpontosító pályázatot nyújtott be.

IV. Civilek kategóriájában díjazott: Cibere Zsolt, aki különleges pályázatában a 2013 augusztusában megtartott környezetet kímélő esküvőjéről számolt be, ahol a vendégek BKV-val utaztak, a vendéglátás non profit módon, szatyorból történt, csak kézzel készített nászajándékok voltak és az ifjú pár gyűrűje fülbevalóból készült.

V. Sajtó kategóriában díjazott: Átlátszó.hu oknyomozó portál, melyet azzal a céllal alapítottak, hogy egyre népszerűbbé tegyék a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot.

A különdíjjal kitüntetettek megszólalásakor olyan ötletes megoldásokról hallhattak a jelenlévők, mint a kiselejtezett farmerekből készített alkalmi ruhák, vagy a megújuló alapanyagokból, vegyszermentesen előállított nyomdai festékanyagok, illetve önkiszolgáló kerékpárjavító állomások, továbbá olyan talajjavító készülék, mely használata mellett 50%-kal kevesebb vízfelhasználással lehet növényeket termeszteni. A sok kitűnő pályázat és számos nagyszerű ötlet indokolja, hogy jövőre is lesz Ozone Zöld-díj, mégpedig a jubileumi ötödik!

Szóljon hozzá!