ZETApress

hírportál

Közösséges kerékpárfejlesztés

Alföldi kerékpárosokKerékpáros fejlesztések közösségi forrásokból ? Magyarország az uniós élmezőnyben. Magyarország mintegy hatvanmilliárd forintból valósított meg kerékpáros fejlesztéseket a jelenlegi pénzügyi időszakban, ezzel az uniós forrásokat e célra fordító országok legjobbjai közé tartozik ? mondta Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára.

A fenti szavak a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ által szervezett Kerékpáros Konferencián a Lövőház utcai II. emeleti Vásárhelyi Boldizsár Konferenciatermében hangzottak el ma délelőtt. Az Eurobarométer felmérése szerint Magyarországon ? különösen az alföldi településeken ? már ma is kiemelkedő a kerékpárral közlekedők aránya. A helyenként hiányos vagy leromlott állapotú infrastruktúra még nem tudja maradéktalanul kiszolgálni az egyre több felhasználó igényeit. A kerékpárút-hálózat minősége az elmúlt időszak fejlesztései nyomán azonban érezhetően javult.

Völner Pál kifejtette: a kormányzat és a civil szervezetek számos ponton átfedő szakmai koncepcióinak összehangolása érdekében rendszeres együttműködés indul a vállalható és finanszírozható közös célok meghatározására. A szűken értelmezett infrastruktúra bővítése mellett új szolgáltatások megjelenésére, a közösségi kerékpárkölcsönző rendszerek bevezetésére, a kerékpárosbarát munkahelyek számának növekedésére is szükség van.

A létesítmények fejlesztésén túl a meglévő kerékpárutak üzemeltetését és fenntartását hosszú távon biztosító rendszert is létre kell hozni ? tette hozzá az államtitkár. A készülő Nemzeti Közlekedési Stratégia előtérbe helyezi a kis költségű szabályozási és szervezeti intézkedéseket. Ezek közé tartozik a közösségi és a kerékpáros közlekedés kombinálásához szükséges jogszabályi feltételek megteremtése, az egészség- és környezettudatos közlekedési módokra nevelő szemléletformáló, népszerűsítő kampányok folytatása.

Szóljon hozzá!