ZETApress

hírportál

Napkollektor gyerekeknek

NapkollektorMintegy 870 millió forintos pályázat indul közintézményi napkollektoros fejlesztésekre. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) napenergiát hasznosító rendszerek bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületekben történő telepítése céljából mától pályázatot hirdet. A támogatás akár teljes egészében is fedezheti az elismerhető bekerülési költséget.

A pályázat keretösszege 867,2 millió forint, finanszírozása a kvótabevételek terhére történik. A pályázaton az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI) szakmai irányítása alá tartozó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő szakosított szociális vagy otthont nyújtó gyermekvédelmi szakellátást végző intézmények juthatnak támogatáshoz ? tudatta az NFM Kommunikáció.

A pályázaton elnyert forrásból napkollektor és csatlakozó elemeinek beszerzése, a kapcsolódó épületgépészeti rendszer meghatározott egységeinek korszerűsítése finanszírozható. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás mértéke az elismerhető bekerülési költség 100 százalékáig terjedhet. Az igénybe vehető támogatás felső határa az engedélyezett, maximálisan befogadható bentlakásos gondozotti létszám alapján számított, fejenként legfeljebb 342 ezer-kilencszáz forint.

Olyan beruházásokra lehet pályázni, amelyek a széndioxid-kibocsátást csökkentik és az energiahatékonyság javítását eredményezik. A telepítendő napkollektor-rendszernek továbbá szervesen illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez, és egész évben működőképesnek kell lennie. Az intézmények 2013. szeptember 5-től a forrás kimerüléséig nyújthatják be pályázataikat az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság címére. A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon és a pályázatkezelő honlapján is megtalálható.

Az új pályázati kiírás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2011 októberében meghirdetett, az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében megjelent, napkollektor-rendszerek kiépítését támogató lakossági pályázatának intézmények részére elérhető változata. A lakosság számára kiírt korábbi pályázat esetében a 2,97 milliárd forintos keretösszegből megvalósult beruházásoknak köszönhetően mintegy 4200 háztartás energiaköltségei csökkentek.

Szóljon hozzá!