ZETApress

hírportál

Új tiszteket avattak

Dávid IlonaA kormány célja a vasúti közlekedés színvonalának további fejlesztése, az utazási körülmények javítása, ami még több embert késztethet arra, hogy az autó helyett a vasutat válassza ? mondta Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára ma délelőtt, a 63. Vasutasnap tisztavató ünnepségén.

Különvonatunk negyed 10-kor indult a Nyugati pályaudvar 1. vágányáról, s húsz perccel később már a Tatai utcai MÁV Vasúttörténeti Park 15. vágányára érkeztünk. Az Orient-csarnokban az Ezüst-szektort a felavatott tiszteknek tartották fenn, az Aranyban ülhettek a vendégek, míg a mögöttünk lévő Kékben a hozzátartozók foglaltak helyet. A vasút MI vagyunk! ? állt a hatalmas transzparensen a színpadon.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. régi-új szóvivője moderálta az ünnepet. Előbb a MÁV Szimfonikusok fúvósai zenéltek Damó Roland vezényletével, majd a 317 tisztjelölt bevonulása következett Vangelis: 1492. A Paradicsom meghódítása dallamára. Keszmann János, a MÁV Baross Gábor Oktatási Központ igazgatója tételesen jelentette Dávid Ilona elnök-vezérigazgatónak, hogy a 12 szak mindegyikén hányan-hányan végeztek. Benkő Tibor mondta előre az eskü szövegét, melynek végéről hiányzott, hogy Isten engem úgy segítsen! Tiszteletükre a magyar Himnuszt Pászty Szilvia énekelte zenekari kísérettel, de mivel a hangosítása gyengére sikeredett, a szöveget csak szájról olvashatták az elől ülők.

Miután az új tisztek elfoglalták helyeiket, az államtitkár emelkedett szólásra. Fónagy János hangsúlyozta: sok évtized lemaradását nem lehet 2-3 év alatt behozni, de a változtatást már elkezdte a kormány az utóbbi években. Törvény született a közösségi közlekedésről, a szervezeti változások mellett sikerült a MÁV adósságát mérsékelni, összhang van fő közösségi közlekedési ágak, a vasút és a távolsági buszközlekedés között, és a vasutasságnak világos jövőképe van ? sorolta az államtitkár, majd személyes vágyainak adott kifejezést: Szeretném jövő ilyenkor is itt köszönteni a vasutasokat! ? mondta, s mivel addigra már túl leszünk a parlamenti választásokon, szavait nem lehetett félreérteni.

Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója az ünnepségen felhívta a figyelmet arra, hogy a vasúti tisztképzés idén 125 éves, a frissen végzettek a magyar vasút jövőjének letéteményesei. Elmondta: a vasút napjainkban újra népszerű, és a MÁV is tapasztalja, hogy a kormány a vasút mellett áll. A MÁV élni szeretne ezzel a támogató attitűddel, és számos lépést tettek azért, hogy ez a bizalom megmaradjon. A MÁV először ért el pozitív üzemi eredményt tavaly évtizedek óta, és csoportszinten is jól teljesített, ami a költséghatékonyságnak, a folyamatszervezési és szolgáltatásfejlesztési lépéseknek köszönhető.

Emellett jelentős szerepe volt a szerződés szerinti, állami finanszírozásnak is ? mondta Ilona asszony. Hozzáfűzte: a 2015-ig szóló pályaműködtetési szerződés kiszámíthatóságot biztosít a MÁV számára, és folyik a cégcsoporton belüli párhuzamosságok felszámolása, költséghatékony technológiai fejlesztések zajlanak, valamint a korábban külső vállalkozók által végzett munkák a vállalatcsoporton belülre kerülnek. A vasúttársaság is elkötelezett az utasok egyre magasabb színvonalú kiszolgálásában.

Idén kétszer annyi tisztet avattak, mint tavaly, s közülük hárman kitűnőre vizsgáztak. Köszöntésük után a kitűnő és jeles eredménnyel végzett tisztek szalagokat kötöttek fel a csapatzászlóra. Kilenc szalag került rá, így a 12 szakból három nem képviselte magát. A köszöntés ezután sem ért véget. Öt olyan tisztet tapsolhattunk meg, aki ötven évvel ezelőtt kapta kézhez diplomáját. A csapatzászló kivonulása után már csak a fúvószenekar zárószáma volt hátra, hogy az egyórás ünnepség után elkezdődhessen a fogadás a csarnok másik felében. A fél 12-es különvonathoz senki sem igyekezett, magam is csak a háromnegyed 1-essel indultam vissza a Nyugati pályaudvarra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Istentelen fogadalom | ZETApress

Szóljon hozzá!