ZETApress

hírportál

15%-kal olcsóbban 15 vonalon

Regionális vonalokRegionális menetjegyek 15 vasútvonalon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szolgáltatással arányos tarifák szélesebb körű alkalmazása érdekében 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vasútvonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezet be június 1-jén, szombattól ? mondta Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár a parlamenti sajtótájékoztatón.

Az intézkedés a lakossági terhek mérséklése mellett közlekedésszakmai szempontból is fontos előrelépés, hiszen a vasút elsőbbségét erősíti a regionális forgalomban. Az alaptarifa csökkentésére a rendszerváltás óta nem volt példa a helyközi közösségi közlekedésben. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalak köréről a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. A leromlott műszaki állapotú szakaszokon elöregedett járművek közlekednek a lassújelek miatt hosszú menetidőkkel, naponta 4-12 járatban.

15 százalékkal olcsóbb regionális menetjegyet és bérletet a következő vasútvonalakon közlekedők vásárolhatnak a hirdetményekben jelzett vonatokon: 1. Esztergom ? Almásfüzitő, 2. Székesfehérvár ? Komárom, 3. Pápa ? Csorna, 4. Rédics ? Zalaegerszeg, 5. Balatonfenyves ? Somogyszentpál, 6. Székesfehérvár ? Sárbogárd, 7. Sásd ? Komló, 8. Balassagyarmat ? Ipolytarnóc, 9. Abaújszántó ? Hidasnémeti, 10. Karcag ? Tiszafüred, 11. Fehérgyarmat ? Zajta, 12. Mátészalka ? Csenger, 13. Szeged ? Röszke, 14. Lajosmizse ? Kecskemét, 15. Szentes ? Orosháza. Az érintett vonalak hossza összesen 549 kilométer, a szakaszokon tavaly 1,7 millióan utaztak. Tíz, korábban bezárt viszonylaton 2010 után indult újra a forgalom (a felsorolásban dőlttel jelölve).

Az utasok első lépésben összesen 89 vonatra válthatnak az országos tarifánál 15 százalékkal olcsóbb regionális menetjegyet vagy regionális bérletet idén nyártól. A díjakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények is érvényesíthetők. Regionális menetjegy kizárólag 2. kocsiosztályra és csak egy útra váltható. A regionális viszonylaton túl utazók esetében az országos és regionális tarifát felváltva alkalmazza a vasúttársaság.A minisztérium folyamatosan elemzi a megtett lépések utasforgalmi és bevételi hatásait. Ha a tapasztalatok kedvezőek, a tárca nyitott a kedvezményes jegyárak alkalmazására további vonalakon is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Újra csökken a jegyár | ZETApress

Szóljon hozzá!