ZETApress

hírportál

Jutalom a hekkernek

TresoritTízezer dollár jutalom a hackereknek. A magyar IT-biztonsági startup, a Tresorit, annyira bízik felhőalapú tároló és megosztó szolgáltatásában, hogy tízezer dolláros pénzdíjat ajánlott fel annak a hackernek, aki megszerez egy ?trezorba? rejtett kódot ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón, a Révay utcai Kaptárban.

A legtöbb informatikai biztonsági szakértő szerint kockázatokat rejt az adatok felhőalapú kezelése és tárolása. A felhasználók ezzel ugyanis átruházzák a feltöltött tartalom fölötti irányítást felhőszolgáltatójukra. A szolgáltató ehhez hozzáférhet, és megoszthatja azt példának okáért egy titkosszolgálattal, mindezt a felhasználó engedélye és tudomása nélkül. Nem beszélve arról, hogy a felhőnek otthont adó adatközpontok kiemelt célpontot képeznek hackereknek, hiszen védelmük kijátszható.

Az óriási mennyiségű bizalmas, tárolt adat miatt a szolgáltatók kódolási hibáinak is fokozottan ki vannak téve. Elég egy figyelmetlen vagy rosszindulatú rendszergazda ahhoz, hogy ügyféladataink, bankkártya számaink az internet feketepiacára kerüljenek, a vállalatok számára mindezzel évente sokmilliárdos veszteséget és komoly bizalomvesztést okozva.

A tűzfalakon kívülről érkező fenyegetések is egyre komolyabbak, egyes országok ipari kémkedését jól képzett kiberhadseregek szolgálják ki, a nemzetközi hacker hálózatok pedig olyan megosztott számítási kapacitásokkal dolgoznak, hogy csak idő kérdése a legtöbb ma ismert rendszervédelmi megoldás feltörése. Az interneten jóformán minden eszköz megtalálható ahhoz, hogy akár amatőr hackerek, akár profik megpróbáljanak titkos információkhoz hozzájutni.

A mai felhőalapú megoldások biztonsága tehát legtöbbször illúzió. Jó hír viszont, hogy erre a problémára kínál kriptográfiai ? azaz adattitkosítási ? megoldást az egyetemi kutatásként indult, mára több százmilliós befektetéshez jutott magyar vállalkozás, a Tresorit. A tárolt adatokat úgy titkosítja rendszerük, hogy azokat csak a felhasználó, illetve az általa feljogosítottak tudják megfejteni. Ez azt jelenti, hogy bár könnyen és gyorsan tárolhatunk, oszthatunk meg fájlokat, ezeket se a Tresorit, se a vállalat rendszergazdái, se a szervereket esetleg megtörő hackerek nem tudják megtekinteni.

Hogy ezt bizonyítsák, a Tresorit kriptográfusai április 15-étől kezdve tízezer dolláros díjat ajánlanak fel annak a hackernek, aki egy biztonsági megoldásukkal védett ?trezorból? kihozza az ott elrejtett dokumentumot. Az első titkot az egy hónap múlva az Ethical Hacking Konferencián fedi fel a csapat. ? Úgy gondoljuk, egy olyan rendszert sikerült létrehoznunk, hogy mi, mint szolgáltatók sem férnénk hozzá a tárolt adatokhoz, bárhogy is próbálnánk ? mondja Lám István, a Tresorit ügyvezetője. ? Ezt bizonyítani akarjuk, és nem csak nehezen érthető technológiai leírásokkal ? ezért a verseny külön szerverén a hackerek a szimulált felhasználók adatait ugyanolyan formában tekinthetik meg, mint maguk a Tresorit rendszergazdái.

A csapat annyira bízik tehát megoldásában, hogy a versenynek teret adó, elkülönített szerverüket is előre feltörték ? lehetővé téve a hackereknek, hogy a rajta tárolt, titkosított fájlokhoz hozzáférjenek. Így egyértelműen csak a ?trezor? adattitkosítási védelme állja utukat. Félévnyi korlátolt felhasználói körön belüli tesztelése után a Tresorit ma lép nyilvános béta fázisba és ingyenesen elérhető a honlapjáról.

A Tresorit egy titkosított, felhőalapú tárhely és fájlmegosztó szolgáltatás, melyet egy hazai kriptográfusokból álló csapat fejleszt. Megosztható titkosítását a csapat fiatal alapítói fejlesztették ki a Műszaki Egyetem CrySyS Laboratóriumában, egy nemzetközileg elismert IT-biztonsági kutatóintézetben. A Tresorit nemrég 380 millió Forint kockázati tőkebefektetést kapott a régió egyik vezető tőkealapjától és több nemzetközi magánbefektetőtől ? ennek segítségével a csapat jó úton halad afelé, hogy a felhőt egy biztonsági rémálomból biztonságos, transzparens közeggé alakítsa.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Elismert innovációk | ZETApress

Szóljon hozzá!