ZETApress

hírportál

Új vakcinagyár Gödöllőn

Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter ma Gödöllőn ünnepélyes keretek között átadta a GlaxoSmithKline (GSK) vakcina gyárát, amely a világ egyik legkorszerűbb ilyen jellegű termelőbázisa. A 2003-ban kezdődő több mint 100 millió Euróból épült vakcina gyár egyike a vállalat stratégiailag kiemelt beruházásainak Európában. Az új termelőbázis a legkorszerűbb technológiai megoldásokat alkalmazza, vakcináit a világ minden pontjára fogja szállítani. Ezzel a GSK Magyarország egyik legnagyobb biotechnológiai exportőrévé válik.

Kormányunk nagyra értékeli a GSK eddigi magyarországi tevékenységét. Az új beruházás összhangban van a kormány biotechnológiát támogató befektetés-ösztönző politikájával, és hozzájárul a tudás-alapú gazdaság fejlődéséhez. A hazai magasan képzett szakembereknek, a több évtizedes tapasztalatnak és know-how-nak köszönhetően Magyarország olyan beruházások helyszínévé válhat Európában, mint amelynek átadásán ma itt Gödöllőn is részt vehetünk. A GSK magyarországi befektetése, a több száz munkahely teremtése és a magas hozzáadott érték visszaigazolja azon filozófiánk helyességét, amely szerint Magyarország emberi erőforrása megfelelő vonzerőt nyújthat az egészségügyi beruházásoknak, mondta az egészségügyi miniszter.

A 2002-ben a Human Rt-től átvett vakcina üzemet a GSK Bio korszerűsítette és fejlesztette. A korábbi üzemet modernizálták, melynek eredményeként a vakcina-alapanyagok a diftéria toxoid, a tetanusz toxoid és a teljes sejtes pertusszisz ellenanyagok termelői kapacitása megnőtt.

Fejlett infrastruktúra és komoly szellemi kapacitás

A Magyarországon működő gyár magas minőségi követelményeknek megfelelő diftéria, tetanusz és pertusszisz antigéneket termel, ezt az alapanyagot használják majd fel a GSK gyermekgyógyászati kombinációs oltásainak elkészítéséhez szerte a világon, tudtuk meg Jean Stephenne-től, a GSK Biogicals elnök-vezérigazgatójától. Ez a beruházás különösen fontos számunkra, mert az itt gyártásra kerülő diftéria és tetanusz antigéneket a Streptococcus pneumoniae okozta betegségek (agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, vérmérgezés) megelőzésére szolgáló konjugált vakcinánk, illetve egyéb a jövőben kifejlesztésre kerülő innovatív konjugált vakcináink előállításához fogjuk használni. Ez is jelzi a GSK Biologicals azon elkötelezettségét, hogy oltásait szerte a világon minden gyermek számára hozzáférhetővé tegye, tette hozzá Stephenne.

Ez a gyár, a GSK jelentős és hosszú távú beruházása, és tükrözi a gödöllői kollégák elkötelezettségét és professzionalizmusát is. A védőoltások kulcsszerepet játszanak a betegségek megelőzésében és lehetővé teszik az emberek számára, hogy egészségesebb életet éljenek. Nagy öröm számunkra, hogy a gödöllői gyár ilyen jelentős mértékben hozzájárul e fontos vakcinák előállításához, hangsúlyozta Andrew Witty, a GSK Pharmaceuticals európai elnöke.

A gyár a következő hónapokban a végső műszaki kvalifikációkra és auditokra fókuszál, melyek szükségesek a különböző hatóságok és az FDA (Food and Drug Administration, USA) követelményeinek teljesítéséhez. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az itt előállított ellenanyagokat felhasználhassák a GSK már forgalomban lévő, illetve még fejlesztés alatt álló védőoltásainak elkészítéséhez. A GSK Biologicals Kft. 68 dolgozóval kezdte meg működését, a 2007-re tervezett dolgozói létszám meghaladja a kétszáz főt.

A GSK és a GSK Biologicals

A következő öt évben a GSK több új vakcina bevezetését tervezi. A human papilloma vírus (HPV) ellenes oltóanyag a méhnyakrák megelőzésében játszik majd kiemelkedő szerepet, míg a rotavírus ellenes oltóanyag ugyancsak napjainkban kerül bevezetésre Magyarországon. A közeljövőben várható egy időskorúak számára kifejlesztett influenza elleni vakcina, valamint egy gyermekeknek készülő agyhártyagyulladást megelőző kombinációs védőoltás bevezetése is.

A GlaxoSmithKline ? a világ egyik vezető kutatásalapú gyógyszergyártó- és egészségmegőrző vállalata ? elkötelezett az ember életminőségének javítása iránt. A vállalat szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek aktívabban, jobban és tovább éljenek. További információk honlapjukon megtalálhatók. Az írásunk elkészültéért és a fotókért köszönet illeti Szabó Andreát, az esemény sajtófőnökét.

A GSK Biologicals (GSK Bio) a világ egyik vezető védőoltásgyártója, központja Rixensart-ban, Belgiumban található. Itt történik a GSK vakcina kutatásainak jelentős része, valamint a fejlesztési és gyártási munkálatok. A GSK Bio több mint 1500 kutatót foglalkoztat, akik arra törekednek, hogy új vakcinákat fejlesszenek ki. Céljuk, hogy költség hatékony, könnyen kezelhető kombinált védőoltásokat hozzanak létre a világ súlyos egészségügyi problémáinak megelőzésére.

Szóljon hozzá!