ZETApress

hírportál

Növekszik Magyarország K+F ráfordítása

A KSH adatai alapján növekedett Magyarország K+F ráfordítása. Tavaly a GDP 0,95 százalékát fordítottuk kutatás-fejlesztésre. A kormány innováció politikájának és az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) pályázati programjainak is köszönhetően a legnagyobb növekedést a vállalatok produkálták. A tavalyi évhez képest 2005-ben 20 százalékkal többet költöttek kutatás-fejlesztésre, tudtuk meg az NKTH Sajtóosztályától.

A KSH tegnap nyilvánosságra hozott Kutatás és fejlesztés 2005. című elemzése szerint 2005-ben a K+F ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya emelkedett, azaz megfordult a csökkenési tendencia. A korábbiakhoz képest, mind százalékban, mind abszolút értékben összesen 207,8 milliárd forintra növekedtek a magyarországi kutatás-fejlesztési ráfordítások.

A kormány innováció politikájának és az NKTH pályázati programjainak köszönhetően 2004-hez képest 2005-ben dinamikus, 20,2 százalékos növekedés volt megfigyelhető a vállalkozások kutatás-fejlesztési ráfordításaiban, de jelentős volt a felsőoktatási intézmények ráfordításainak növekedése is, mintegy 17,1 százalékkal.

Az NKTH stratégiai céljának megfelelően elkezdődött a kutatás-fejlesztési erőforrások koncentrálása, hiszen a források növekedése mellett az egy kutatóhelyre eső kutatók száma 5,9-ről 6,3-ra nőtt. A KSH adatai alapján a kutatók száma a tavalyi 14.904-ről 15.878-ra nőtt. A kutatóhelyek száma ezzel szemben 2.541-ről 2.516-ra csökkent, míg a száz kutatóra jutó témák száma 152-ről 144-re esett vissza.

Sikeres katalizáló szerepének következtében az NKTH a K+F ráfordítások további növekedését várja, hisz az idei pályázatokon 45,6 százalékban vállalkozások nyertek, és a vállalatoknak a támogatásnak megfelelő összegű önrésszel kell a pályázatokhoz hozzájárulniuk. A kiadvány a KSH honlapjáról letölthető.

Szóljon hozzá!