ZETApress

hírportál

Desirók Görögországból

Hamarosan forgalomba állnak a görög Desiro motorvonatok. Ma Szolnokon a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. átadta a MÁV-START Zrt-nek az első átalakított görög Desiro típusú motorvonatot. A személyszállító járművek elsősorban az elővárosi forgalomban teljesítenek majd szolgálatot ? tudatta Sajtóirodájuk.

A személyszállító vasúttársaság nyolc használt, Görögországból érkezett Desiro motorvonattal bővítette járműflottáját, így hamarosan már 31 Desiro vonat áll az utazóközönség rendelkezésére. A most beszerzett motorvonatokat korábban a 2004-es athéni olimpiára vásárolta a görög vasúttársaság, azonban a vasútvonal villamosítási munkálatai miatt leállították, majd értékesítették őket. A MÁV-START Zrt. a Deutsche Leasing Hungária Kft-től 20 éves időtartamra bérli a vonatokat. A Desiro motorvonatok az év elején érkeztek Magyarországra, a szükséges átalakításokat a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. végezte el, mivel a vasúti járművek karbantartásával és felújításával foglalkozó MÁV leányvállalat adta a legkedvezőbb ajánlatot.

Kozák Tamás, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója az esemény kapcsán kiemelte, hogy az utazóközönség megfelelő kiszolgálásához elengedhetetlen a járműpark megújítása, korszerűsítése. Az elmúlt évek során egyre több motorvonattal találkozhattak az utasok, melyek kényelmes és komfortos utazási lehetőséget biztosítanak. A görög Desiro vonatok az átépítés és a szükséges hatósági vizsgák után rövid időn belül megkezdik az utasforgalom kiszolgálását.

Az átépítést végző MÁV-GÉPÉSZET Zrt. vezérigazgatója, Zaránd György elmondta, hogy a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. stratégiai célja Szolnokon létrehozni Közép-Európa egyik legjelentősebb vasúti vontató és vontatott járműjavító és karbantartó bázisát. Az ehhez szükséges különleges technikai és szakmai ismeretek már rendelkezésre állnak, a Szolnokon elkezdett fejlesztések és beruházások pedig alkalmassá teszik a Járműjavítót, hogy a MÁV modern vonatparkjának karbantartását, felújítását megfelelő körülmények között lehessen itt végezni.

A vonatok átalakítása

A honosítás és a magyarországi forgalomba állítás előtt a vonatokba beépítik a MÁV-nál alkalmazott biztonsági rendszereket (vonatbefolyásoló, sebességmérő berendezés, kürtök), megszűnik a dohányzó szakasz, elhelyezik a magyar nyelvű külső és belső feliratokat, az utas tájékoztató berendezéseket, valamint a vonatok a MÁV-START Zrt. flottájában lévő többi DESIRO motorvonattal azonos fényezést és antigraffiti bevonatot is kapnak.

Az átalakítás során egyéb műszaki átalakítások is történnek, többek között áthelyezik a fékrendszerhez kapcsolódó légtartályokat és kiépítik az úgynevezett kimozduló lépcsőket, amelyekhez új villamos vezérlést alakítanak ki. A vezetőfülkében ? a magyar szabványnak megfelelően ? a vezérlőpultnál fel kell cserélni a kijelzők sorrendjét, az utastérbe pedig a takarításhoz szükséges 220 voltos elektromos csatlakozást építik be. Az új Desiro vonatok vezérléséhez szükséges rendszerekben mindenhol szoftverfrissítést, magyar nyelvű programozást hajtanak végre. A fentieken túlmenően természetesen a vonatokon elvégzik a szükséges külső és belső karbantartásokat is.

A MÁV-GÉPÉSZET Zrt. a gyártó cégekhez hasonlóan, speciális szakismereteket alkalmazva végezi el a motorvonatokon a szükséges feladatokat. A vonatok átalakításában a gyártó cég, a Siemens is részt vesz alvállalkozóként. A ?honosítás? és a szükséges átalakítások után az utasok újabb korszerű motorvonatokat tudnak igénybe venni elsősorban az elővárosi közlekedésben. Ezt megelőzően az új járművek a nyári balatoni vasúti forgalom kiszolgálását is segítik majd, ugyanis az első motorvonatok július végétől augusztusig a Balaton északi partján teljesítenek majd szolgálatot. Az átalakítási munkálatok befejezésével a motorvonatok folyamatosan érkeznek, az utolsó jármű az ősszel állhat forgalomba.

Utas-információk a tarifaváltozásról

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja kedves utasait, hogy a 34/2009. (VII. 6.) számú KHEM rendelet alapján július 15-től módosulnak a helyközi vasúti közlekedés tarifái. A megváltozott árakról utasaink a díjtáblázatot a személyszállító vasúttársaság honlapján a oldal Utazás menüpontjában találhatják, valamint információt kérhetnek a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat helyi tarifával hívható 06 (40) 49-49-49-es telefonszámán.

A július 15-ig elővételben megváltott menetjegyeket, pótjegyeket, helyjegyeket, pót- és helyjegyeket nem érinti az árváltozás, azok az érvényességi időn belül felhasználhatóak. Az érvényesség első napjának meghatározása nélkül kiadott menetjegyek július 15-től csak a régi és az új ár közötti díjkülönbözet megfizetése után használhatóak fel. A felhasználatlan menetjegyeket azonban a MÁV-START Zrt. kezelési költség felszámítása nélkül október 15-ig visszaváltja a pénztárakban.

Szóljon hozzá!