ZETApress

hírportál

Topon az ITD Hungary

A magyar befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség a legjobbak között van. Az elmúlt időszakban két nemzetközi felmérés is azt igazolta, hogy az ITD Hungary, a magyar befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség a nemzetközi élmezőnybe tartozik.

A Site Selection amerikai befektetési magazin az ITD Hungary-t Kelet-Európa legjobb befektetési ügynökségének választotta, a Világbank által készített rangsorban pedig az előkelő 14. helyet érte el a vizsgált 181 nemzeti befektetés-ösztönző intézmény között. A statisztikai adatok is a magyar ügynökség hatékonyságát mutatják: 2008-ban az ITD Hungary-n keresztül közel 400 milliárd forint értékű befektetés érkezett Magyarországra, ami több mint 8 ezer új munkahelyet teremtett.

A gazdasági válság óvatosságra készteti a befektetőket, ami kiélezettebbé teszi a küzdelmet a működőtőkéért, a befektetésekért. Ebben a helyzetben nem csupán a beruházásösztönző intézkedéseknek jut fontos szerep, hanem a nemzeti befektetés-ösztönző szervezetnek is. A Site Selection amerikai befektetési magazin az ITD Hungary-t, a magyar befektetési ügynökséget Kelet-Európa legjobb befektetési ügynökségének, Budapestet pedig a régió harmadik legvonzóbb befektetési helyszínének választotta.

A befektetési helyszínek felkutatásával foglalkozó szerkesztőség a 2008-ban bejelentett befektetési projektek egy főre eső száma alapján rangsorolt. Az ITD Hungary a Világbank alapján készített rangsorban is előkelő helyezést ért el, a vizsgált 181 nemzeti befektetésösztönző intézmény közül a 14. lett, megelőzve a közép-kelet-európai régióban például a CzechInvest-et, a lengyel PAIIZ-t és a szlovák Sario-t is. A Világbank felmérésében próbaérdeklődéssel tesztelte az ügynökségeket, valamint vizsgálta a honlapokat és az utógondozást is.

2009. első félévében már 15 pozitív befektetői döntés született az ITD közreműködésével. A beruházások közel 3 500 új munkahelyet teremtenek Magyarországon. Az új befektetők között van például EGIS Gyógyszergyár Nyrt, amely új gyógyszertechnológiai kutató-fejlesztő bázist épít Budapesten, a tervek szerint 2010 decemberig. A 70 főt alkalmazó kutatóhely 3,76 milliárd forintból valósul meg és 20 új kutatónak is munkahelyet teremt. Az olasz Tecnica Group az ITD Hungary közreműködésével 17 millió euró befektetéssel létesít logisztikai és gyártóközpontot Nagykállón. A mintegy 200 főt foglalkoztató üzemben síbakancs készül majd. A világon elsőként Budapesten nyit irodát a kínai befektetési ügynökség (CIPA), amelynek feladata, hogy kínai befektetéseket vonzzon hazánkba.

A gazdasági válság hatásainak enyhítése, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése szempontjából kiemelt szerepe van a befektetés-ösztönzésnek. Ezt szolgálja például a Beruházásbarát Településekért Program, amelyet a kormány az ITD Hungary-vel közösen működtet, és amely az érdeklődő települések számára nyújt szakmai segítséget abban, hogyan tehetik vonzóvá településüket a hazai és nemzetközi cégek számára.

A hazánkban működő külföldi nagyvállalatok újrabefektetésének ösztönzését szolgálja az úgynevezett after care, vagyis utógondozási szolgáltatás. Az ITD Hungary mindezek mellett ágazati alapú ügyfélmenedzsment keretében segíti a kis- és középvállalkozásokat az exportpiacra jutásban, cégre szabott ügyfélfejlesztési terv összeállításával ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!