ZETApress

hírportál

Zöld adatközpont épülhet Szegeden

Az SZTE adná a szakmai hátteret, a munkaerőbázist és a helyet. Az SZTE rektorával tárgyalt nemrég annak az angliai cégnek a képviselője, akik energiatakarékos és környezetbarát informatikai adatközpont létrehozását tervezik Magyarországon. Szeged ugyanis a legvonzóbb a lehetséges helyszínek közül, köszönhetően az egyetem magas színvonalú informatikai képzéseinek és eredményes kutatás-fejlesztési tevékenységének ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az informatikai adatközpontok rendkívül fontos szerepet töltenek be az információ alapú gazdaságban. Ugyanakkor az adatközpontok rengeteg energiát fogyasztanak, így terjedésük komoly hatást gyakorol az energiafelhasználásra és károsanyag-kibocsátásra.

A Hildebrand angliai kreatív technológiai tanácsadást nyújtó cég kezdeményezést indított egy olyan új adatközpont modell kidolgozására, amely alacsony kibocsátásokra és energiafelhasználásra épül. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap révén sikerült támogatást szerezniük egy londoni kísérleti projekthez, melynek keretében 180 négyzetméteres Zöld Adatközpont épül.

Ennek tapasztalatai alapján több további adatközpont építését tervezik Magyarországon, Bulgáriában és Romániában. Magyarországon egy ötezer négyzetméter alapterületű adatközpontot kívánnak létesíteni, melynek energiaellátását helyben működő gázturbinás, biomassza alapú vagy geotermikus erőműegység látja majd el. Ezzel a környéken élők fűtési költségei is csökkenhetnek, mert télen, amikor az adatközpont a kinti levegőt használja fel hűtésre, az erőműegység által termelt hőt a helyi távfűtési rendszerbe lehet vezetni. A projekt megvalósítását 2010. végére tervezik.

A lehetséges magyarországi helyszínek közül Szeged a legvonzóbb, ezért a Hildebrand képviselői az ITD Hungary közreműködésével nemrég tárgyalásokat folytattak az egyetem és a város képviselőivel. A Szabó Gábor rektorral és Rácz Béla stratégiai rektor-helyettessel folytatott megbeszélésen körvonalazódó megállapodás szerint az egyetem adná a szakmai hátteret, a munkaerőbázist és a helyet a projekthez.

Szabó Gábor rektor a tárgyalás kapcsán elmondta, hogy az egyetemhez tartozó Kossuth laktanyában megfelelő helyet tudnának biztosítani az adatközpontnak, a Természettudományi és Informatikai Kar Szoftverfejlesztési Tanszéke pedig már évek óta szakmai kapcsolatban áll a Hildebranddal, ezért a projekt szakmai háttere is biztosított. Emellett az egyetemen folyó magas színvonalú informatikai oktatás eredményeképpen fiatal és jól képzett szakemberek állnak rendelkezésre.

Szóljon hozzá!