ZETApress

hírportál

Napkollektorok Szegeden

Hatékonyabb napkollektorok készítésének lehetőségét vizsgálja az SZTE. A jövőben akár több hőenergiát termelő napkollektorok is készíthetők a Szegedi Tudományegyetemen a júniustól üzembe helyezett mérőlabornak köszönhetően. Az új berendezés segítségével ugyanis lehetőség nyílik a hatékonyságot befolyásoló műszaki paraméterek vizsgálatára. A kutatási célokon túl a laborjuk oktatási feladatokat is ellát, hiszen a gépészmérnök hallgatók a kollektorok gazdaságos üzemeltetését is elsajátíthatják ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Júniustól a napenergia-hasznosítást célzó kutatások elősegítése érdekében egy új napkollektor mérőlabor kezdi meg működését a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán. A labor a kutatási feladatok mellett a gépészmérnök hallgatók számára gyakorlati oktatóhelyet is biztosít, ahol a diákok a kollektorok hatásfok-mérésén kívül azok gazdaságos üzemeltetését is elsajátíthatják. A közel hétmillió forintból kialakított rendszernek köszönhetően, továbbá a nyári időszakban a Kar egyik oktatási épületének meleg-víz igényét is fedezni tudják.

A kollektorok hatékonyságát nagymértékben befolyásolják az üzemeltetés körülményei, így például a napsugárzás intenzitása és a külső hőmérséklet. Azonos körülményeket feltételezve azonban a különböző kollektorok is eltérő hatásfokkal működnek ? mondja Péter Szabó István, a Mérnöki Kar adjunktusa. A laborban végzett vizsgálatok során a szegedi kutatók a kollektorok szerkezeti felépítésének, illetve a különböző üzemeltetési algoritmusoknak a melegvíz-termelésre gyakorolt hatását kívánják felmérni, így az eredmények függvényében hatékonyabb kollektorok készítésére nyílhat lehetőség. A berendezés iránt már most nagy az érdeklődés a napkollektor fejlesztéssel és forgalmazással foglalkozó cégek körében.

Szóljon hozzá!