ZETApress

hírportál

A Posta, a Volán és a Villamos Művek az államé marad

Teljesen érthetetlen a Fidesz aggodalma a Magyar Posta, a Volán társaságok és a Magyar Villamos Művek jövőjével kapcsolatban, mint ahogy alaptalanok a nemzeti vagyon elherdálásával kapcsolatos vádjai is, tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

A privatizáció beteljesítette történelmi küldetését Magyarországon. A magánosítás a gazdasági rendszerváltás hajtóereje volt. A gazdasági rendszerváltás megtörtént, lezárult, ami persze nem jelenti azt, hogy a jövőben ne kerülhetne sor magánosításra; azt viszont igen, hogy sokkal ritkábban, sokkal szigorúbb feltételek mellett, folytatódik a közlemény.

A kormány ezzel kapcsolatban két alapelvet tart szem előtt. Az egyik, hogy úgynevezett stratégiai, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű állami vagyont nem enged magánkézbe. A másik, hogy a többi állami tulajdonban lévő vállalat esetében is akkor jöhet szóba a magánosítás, ha nemcsak rövid-, hanem hosszú távon is nagyobb haszna származik a magyar embereknek az adott cég privatizálásából, mint az állami tulajdonban tartásából.

Az ezekhez az illeszkedő gyakorlat minden évben az ÁPV Zrt. éves privatizációs tervében ölt testet, amelyben nem szerepel az ellenzéki párt által jelzett cégek privatizációja. A privatizációs törvény melléklete ráadásul tételesen felsorolja a tartós állami tulajdonban lévő vállalatokat, köztük a Magyar Postát és Magyar Villamos Műveket is, tudtuk meg az irodától.

A Merlin Communications Kft. szervezi az ötven éves évforduló ünnepségeit

Kihirdették az október 23-i központi állami rendezvények lebonyolítására kiírt pályázat eredményét az egyszerűsített, tárgyalásos közbeszerzési eljárásban. A felhívás július 31-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. A beadási határidőig ? augusztus 14-ig ? négy cég jelentette be részvételi szándékát, tudtuk meg kormányzati körökből.

A bíráló bizottság döntése alapján a rendezvények megszervezésének és lebonyolításának jogát a Merlin Communications Kft. nyerte el. A cég 644 millió forintért vállalta az október 23-ai állami ünnepségek megszervezését és lebonyolítását. A következő nyolc munkanapon belül a vállalkozási szerződést aláírják, és a pályázat eredménye ezt követően megjelenik a Közbeszerzési Értesítőben. A központi állami rendezvények pontos részleteiről a szerződéskötés után ad tájékoztatást a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!