ZETApress

hírportál

Fejlesztési forrás középvállalkozásoknak

Az MFB Zrt. tegnap százmillió eurós hitelkeret-megállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal (EIB). A forrást az MFB a közepes méretű vállalkozások projektjeinek finanszírozására használhatja fel ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A hitelt az MFB Zrt. legfeljebb öt, egyenként minimum húszmillió euró összegű részlet lehívásával 2010. december 31-ig veheti igénybe. A nemzetközi forrás a legfeljebb 3000 főt foglalkoztató, közepes méretű vállalkozások projektjeinek részleges finanszírozására használható fel. Ez a hosszú lejáratú EIB hitel a Magyar Fejlesztési Bank közvetlen finanszírozású projektjeinek forrásául szolgál.

A két bank közötti együttműködés több mint tíz évre nyúlik vissza, ez a hatodik hitelkeret-megállapodás az EIB és az MFB között. Az első ügyletet a felek 1998-ban kötötték. A 2003. decemberében aláírt második hitelkeret-megállapodás alapján folyósított ötvenmillió euró összeget az MFB a kis- és középvállalkozások részére közvetlenül nyújtott hitelek finanszírozására használta fel.

Százmillió eurós hitelkeret-megállapodás

A 2005. novemberben, 2006. novemberben és 2007. decemberben aláírt, egyenként százmillió eurós hitelkeret-megállapodások célja az MFB Zrt. Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogramjának, valamint az Új Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramjának részleges finanszírozása volt.

A korábban megkötött hitelkeret-megállapodások a kkv-k és az önkormányzatok beruházásainak finanszírozását szolgálták, míg a mostani hitelkeret célja kifejezetten a közepes méretű vállalkozások forráshoz juttatása. Az új hitelkeret-megállapodás aláírása további fontos állomását jelenti az MFB Zrt. és az Európai Beruházási Bank között évek óta tartó stratégiai együttműködésnek és egyben azt is kifejezi, hogy az EIB a súlyos nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság körülményei között is üzleti partnerként kezeli az MFB-t.

Szóljon hozzá!