ZETApress

hírportál

Kinőni Magyarországot

Innovációs konferencia volt a minap a Heti Válasz rendezésében. A hetilap május 20-án a Magyar Tudományos Akadémia épületében megrendezett konferenciáján párbeszédre hívta a magyar tudomány, innováció, az állami és az üzleti szféra képviselőit, hogy közösen vitathassák meg a magyar innovációs rendszer felmerülő problémáit, valamint az innováció ösztönzésének eszközeit.

A gazdasági válság különösen időszerűvé teszi a kutatás-fejlesztés (K+F) és innováció helyzetével kapcsolatos áttekintést. Hosszabb távon csak a magas színvonalú oktatás és kutatás-fejlesztés vezethet ki a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságból. A krízisben nem csak a veszélyt kell látni, hanem a lehetőséget is meg kell ragadni. A jelenlegi nehéz időszakot megújulásra szükséges felhasználni, annak érdekében, hogy a válság után a hazai K+F versenyképes pozíciót foglaljon el a nemzetközi piacon.

A magyar tudomány, a kutatási tevékenység helyzetéről, finanszírozásáról beszélt előadásában Pálinkás József, az MTA elnöke. Felsorolta a magyar K+F és innováció problémáit, amelyek elsősorban a szervezési, irányítási, tervezési, strukturális, finanszírozási és értékesítési területeken jelentkeznek. A helyzet javítására tett javaslatai között első helyen szerepelt, hogy a K+F irányítása világos és stabil helyet kapjon a mindenkori Kormányban, ehhez járulna hozzá egy miniszterelnöki tanácsadó testület létrehozása. Segítene a K+F helyzetén az egységes költségvetés-tervezés, átfogó stratégia, világos célok és koncentráció is. Pálinkás József javaslatában szerepelt még a Kutatási Tanács (Research Council) létrehozása, valamint az egységes értékelési-elemzési rendszer használata.

A vállalkozások jelenlegi innovációs aktivitásának bemutatásával, valamint az innovációs aktivitás ösztönzése érdekében tett és tervezett intézkedésekkel kezdte előadását Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke. A K+F és innovációs tevékenységet az NKTH pályázati úton elnyerhető támogatásokkal segíti. Az idei évben az Ötlettől a piacig elnevezésű pályázati portfolió ad keretet ennek a tevékenységnek. A portfolió négy alprogramból tevődik össze, amelyek a Tudás Magyarország, Technológia Magyarország, Vállalkozó Magyarország és Együttműködő Magyarország elnevezést kapták. Csopaki Gyula előadásában kiemelte, hogy az NKTH-ban továbbfejlesztésre került a bírálati rendszer, az intézkedés célja a még teljesebb objektivitás, átláthatóság és pártatlanság elérése. Példaként említette az NKTH zászlóshajó programját, a Nemzeti Technológia Programot, amely esetében a benyújtott pályázatok bírálóinak kiválasztására közjegyző jelenlétében történő sorsolás keretében került sor ? tudatta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Kommunikációja.

Szóljon hozzá!