ZETApress

hírportál

Kormányfő az egyetemen

A miniszterelnök jelenlétében került szignó a Szegedi Tudományegyetem pályázatára. Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében került aláírásra az a szerződés, amely a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében csaknem 6,5 milliárd forintos támogatást biztosít a Szegedi Tudományegyetem infrastruktúrájának fejlesztésére. A sikeres pályázatnak köszönhetően 2011-ig közel 17 ezer négyzetméteren egy új egyetemi komplexum épül, tizenegy épületet pedig felújítanak, továbbá több mint 1600 laboreszközzel is fejlesztik az oktatás színvonalát ? tudatta Sajtóirodájuk.

Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Balogh Árpád, az OKM Támogatáskezelő Igazgatóságának főigazgatója tegnap aláírta A dél-alföldi tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése címmel benyújtott TIOP pályázatról szóló megállapodást. A kormányfő és Botka László, Szeged polgármestere hozzászólásukban támogatták a projekt megvalósítását. Az SZTE ? a felsőoktatási intézmények egyik legsikeresebb pályázójaként ? csaknem 6,5 milliárd forintot hívhat le a műszaki-természettudományos képzési portfoliójának megújítására, a K+F+I szolgáltatások színvonalának emelésére és az informatikai, valamint épített infrastruktúrájának fejlesztésére.

Az összesen több mint 7,7 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően új épülettel gazdagodik a Mérnöki Kar, további tizenegy egyetemi épületet pedig felújítanak. Az egyetemi Tudás-sétány építészeti rekonstrukciójának keretében lehetőség nyílik új laboreszközök beszerzésére, az informatikai, gépészeti és az elektromos rendszer modernizációjára, továbbá az akadálymentesítésre. A pályázat egyik legfontosabb komponenseként új külsőt nyerhet a Szeged egyik nevezetességének számító Dugonics téri egyetemi főépület is, amely a jövőben Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központként működik.

Bajnai Gordon miniszterelnök elmondta: ? Magyarország számára kiemelt cél a munkahelyek védelme, a versenyképesség fokozása. A dél-alföldi tudáspólus program megvalósítása mindkét célhoz hozzájárul. A Kormány fokozott figyelmet fordít azokra a fejlesztésekre, amelyek hosszútávon képesek megalapozni egy-egy térség fejlődését, ezzel pedig hozzájárulni az ország gyarapodásához.

A Szegedi Tudományegyetem az ország egyik legnépszerűbb és legnagyobb felsőoktatási intézményeként a fejlesztéseknek köszönhetően még vonzóbbá válhat a hallgatók és az oktatók számára egyaránt. Az épületek, különösen a Dugonics téri egyetemi főépület megújulása tovább bővítheti a város látványosságainak sorát nemcsak az idelátogatók, hanem a szegediek körében is ? hangsúlyozza Szabó Gábor professzor, az SZTE rektora.

Szóljon hozzá!