ZETApress

hírportál

Plusz csekk az innovációért

Vállalkozások innovációjának támogatása a régiókban az Innocsekk Plusz Program. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által meghirdetett program a regionális innováció támogatására jött létre. A felhívás tavaly júniusi meghirdetése óta mintegy 90 pályaművet tartott támogatásra érdemesnek az NKTH, közel kétmilliárd forint értékben.

A támogatás célja olyan innovációs fejlesztések (pl. termékfejlesztés) ösztönzése, melyek végrehajtásához a mikro- és kisvállalkozások csak részben rendelkeznek saját kapacitással, szakmai tudással. A pályázati programban a vállalkozások egyszeri szolgáltatás-vásárlásra fordíthatják az elnyert támogatást, és saját fejlesztéseiket az így megszerzett ismeretekkel kiegészítve komplett innovációs projektek megvalósítására használhatják fel.

Az Innocsekk Plusz közvetett célja, hogy elősegítse a régiók felzárkóztatását ? ezen belül a régiók gazdaságának és versenyképességének kutatás-fejlesztésen és innováción alapuló fejlesztését ?, a régióban tevékenykedő vállalkozások, kiemelten a kisvállalkozások versenyképességének fokozását, innovációs tevékenységének előmozdítását, az innovációs szereplők hálózati együttműködését.

A program közvetett hatása lehet, hogy a kutatási szolgáltatást végző szervezeteknél a megbízások eredményeként munkahelyeket sikerül megtartani, illetve új munkahelyek, ezen belül magasabb kvalifikációt igénylő munkahelyek jöhetnek létre.

Az Innocsekk Plusz Program keretében nyújtható, támogatásokra fordítható forrás a pályázat meghirdetését követő hároméves időszakra tizenkétmilliárd forint. A programot 2008. június 2-án hirdette meg az NKTH, a végső beadási határidő 2011. június 30. Ezen határidőig a pályaműveket folyamatosan fogadja be az NKTH, és a beadást követően legkésőbb három hónapon belül döntés születik. A támogatás maximális összege témakörtől függően három-, hat-, illetve harmincmillió forint, mértéke 100% lehet.

A nyertes pályázatok között jelenleg villamos ipari, számítástechnikai, informatikai, orvostudományi szakterületeketen tervezett fejlesztések megvalósítása szerepel. Az NKTH a támogatást elnyert projekteket a lezárásuk után is nyomon követi, az összegyűjtött tapasztalatokat felhasználva pedig törekszik a pályázati programot hatékonyabbá, egyszerűbbé tenni.

Magáról az Innocsekk Plusz Program sikerességéről nem csak a nyertes projektek nyomon követése útján szerez az NKTH információt. A 2005-ben meghirdetett, már lezárt Innocsekk és a jelenleg nyitott Innocsekk Plusz programot május 5-én uniós szakértők is véleményezték. Ezzel együtt bemutatták a Hollandiában és Belgiumban bevált saját támogatási rendszerüket és javaslatot tettek az úgynevezett voucher-, azaz kutatási utalvány-típusú támogatás bevezetésére.

Az NKTH tervei között szerepel hasonló támogatási lehetőség bevezetése az Innocsekk Plusz Programban. Az új rendszerben pontosan definiálható szolgáltatások megrendelésére elsősorban KKV-k vehetnének igénybe kisebb, maximum egymillió forintösszegű támogatásokat, melyet egyszerűsített adminisztrációval kapnának meg a vállalkozások. Számukra a pályázati ciklus időigénye jelentősen rövidül, tekintve, hogy mindössze egy-kétoldalas regisztrációs űrlapot kell kitölteniük, valamint a döntési folyamat is gyors. Ezzel a megoldással az NKTH hozzájárul egyrészt az innovációban érdekelt, meglévő és potenciális partnerek hatékonyabb feltérképezéséhez, eléréséhez, másrészt az innovációs tevékenységek gyors támogatásához ? tudatta az NKTH Kommunikáció.

Szóljon hozzá!