ZETApress

hírportál

Pályázat munkaerő-megőrzésre

Információs Nap a K+F-munkaerő megőrzésére és fejlesztésére kiírt pályázatról . A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal márciusban pályázatot hirdetett meg a K+F-munkaerő megőrzésének és fejlesztésének támogatására. A pályázat céljaira az NKTH 1,6 milliárd forintot különített el a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból.

A pályázat iránt érdeklődők tájékoztatására rendezett információs napon Vass Ilona elnökhelyettes asszony elmondta, hogy az NKTH a gazdasági válság káros hatásainak csökkentése érdekében dolgozta ki a pályázatot. Különösen a gyártóiparban számos ágazat kényszerül arra, hogy képzett szakemberektől váljon meg a válság következtében. Magyarországnak alapvető érdeke, hogy az ipari közép- és nagyvállalatoktól elbocsátott, magasan képzett kutatók és fejlesztőmérnökök ne hagyják el az országot, hanem itthon találjanak munkalehetőséget, a tudásuk hasznosuljon.

A közép- és nagyvállalatoktól 2008. szeptember elseje után elbocsátott, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek alkalmazásának támogatására kis- és középvállalkozások vagy költségvetési és non-profit kutatóhelyek nyújthatnak be pályázatot. A pályázatban az újonnan alkalmazott K+F-munkaerő személyi költségeire és a felvett szakemberek K+F-tevékenységéhez kapcsolódó dologi költségekre lehet támogatást igényelni. A vissza nem térítendő támogatás összege pályaművenként minimum tízmillió, maximum százmillió forint, amit alapkutatással, ipari kutatással, vagy kísérleti fejlesztéssel foglalkozó K+F-projektek céljaira lehet felhasználni.

A pályázat közvetlen célja K+F-projektek támogatása, a magasan kvalifikált munkaerő újrafoglalkoztatása, közvetett eredménye a kis- és középvállalkozások, költségvetési és non-profit kutatóhelyek kutatás-fejlesztési tevékenységének erősödése. A pályaművek benyújtása folyamatosan lehetséges a rendelkezésre álló támogatási keret kimerüléséig, illetve december 31-ig ? tudatta az NKTH Kommunikáció.

Szóljon hozzá!