ZETApress

hírportál

Hatvan éves a KTE

Nyolc egykori miniszter volt együtt a pódiumon. A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) 60 éves születésnapja alkalomból tegnap ünnepi ülést tartottak a Magyar Vasúttörténeti Parkban. A szervezet elmúlt 60 évéről Heinczinger István, a KTE elnöke ? aki egyben a MÁV Zrt. vezérigazgatója ? emlékezett meg. A jubileum kapcsán egy pódiumbeszélgetést is rendeztek, amelyen nyolc egykori közlekedési miniszter vett részt.

A pódiumbeszélgetésen résztvevő egykori tárcavezetők névsora és miniszterségük időpontja: Urbán Lajos: 1984-88, Siklós Csaba: 1990-93, Schamschula György: 1992-94, Lotz Károly: 1994-98, Katona Kálmán: 1998-2000, Nógrádi László: 2000. júniustól decemberig, Fónagy János: 2000-2002 és Csillag István: 2002-2004.

Az ünnepi alkalomból Heinczinger István elnök és vezérigazgató mondott köszöntő beszédet. Elsőként a megjelent nyolc egykori minisztert köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a múltban és a jelenben is szinte kivétel nélkül minden miniszter támogatta a KTE munkáját akár anyagiakkal, akár szakmailag vagy szellemiekben. Így a többi közt megemlítette Bebrits Lajos minisztert, aki alapító elnöke, Csanádi György tárcavezetőt, aki elnöke volt, és Urbán Lajost, aki tiszteletbeli elnöke az egyesületnek.

A Közlekedéstudományi Egyesület 1949 januárjában ? akkor még más néven ? alakult meg. Az alapításkor a szakemberek elsődleges célja a közlekedés támogatása, segítése volt. A szervezet az alapításakor is politikától mentes, független volt, s ma már a politikamentesség alapelvvé vált ? fogalmazott az elnök. Az egyesületet 1949-ben a mélyépítő és a közlekedési szakma képviselői hozták létre. Az ezt követő évben alakult meg a miskolci tagcsoport, amit 1951-ben a pécsi, a szegedi, a győri, a debreceni és a szombathelyi követett.

1959-ig a közlekedési és a mélyépítő tagozat működött, ezt követően jött létre a postai és a távközlési tagozat, majd folyamatos bővülés következett, sorra létesültek a szakmai tagozatok, szakcsoportok, szakosztályok. A megalakulástól fontos szerepe van a pártolóknak, a vasúti tagozat mindig vezető szerepet töltött be az egyesület életében. A szakmai munkában mindvégig meghatározó volt ? és ma is az ? a miskolci és a debreceni tagozat.

A KTE napjainkban közel hatezer fős tagsággal büszkélkedhet. Manapság egyre nagyobb szerepet kap a regionalitás, továbbá ahogy az elnök is kiemelte, hogy fontos a seniorok munkája, de külön öröm, hogy egyre több fiatal is jelentkezik a szervezetbe. A mintegy 180 jogi, támogató tag a közlekedési ágazatok szinte teljes területét lefedik, akik a mai napig szilárd alapokon tevékenykedhetnek, köszönhetően a gondos gazdálkodásnak. Tevékenységük széles körű, egyebek mellett szaklapokat, szakmai kiadványokat is kiadnak, az egyik legismertebb a Közlekedéstudományi Szemle, amely már több mint 50 éve jelenik meg.

Az egyesület jövőképéről is szólt az elnök: ? Cél az egyéni és jogi tagok megtartása, s a KTE a közlekedéssel, alágazatokkal kapcsolatos koncepcionális kérdésekben továbbra is véleményformáló szerepet kíván betölteni. Folytatni kívánjuk a szakmában népszerű, nagysikerű konferenciák szervezését is, mint például az Útügyi Napok vagy a Vasútgépész Napok.

Heinczinger István Eötvös József, az 1848-as első magyar kormány, majd az 1867-es kiegyezés kiemelkedő tudománypolitikusának és kultuszminiszterének szavaival zárta beszédét: ? A tudomány pedig hasonló egy hegyhez, amelyre többen különböző oldalról felmennek. Minél magasabbra hágnak, annál nagyobb, tágasabb látókört nyernek, de annál inkább közelednek is egymáshoz, és amikor a hegy csúcsára érnek, együtt vannak, és kezet nyújtanak egymásnak. ? Hangsúlyozta továbbá, hogy a KTE eddig is és ezután is e szerint fog működni!

Az ünnepi küldöttgyűlést nagyszabású, kötetlen beszélgetés zárta, melyen nyolc egykori szakminiszter ült ki a pódiumra, s folytatott kötetlen beszélgetést, ahol megvitatták tapasztalataikat a közösségi közlekedéssel kapcsolatban. A beszélgetésen természetesen a vasúti és közúti közlekedéssel kapcsolatos gondolataikat, javaslataikat is megosztották a mintegy száz megjelent közlekedési szakemberrel.

Szóljon hozzá!