ZETApress

hírportál

Megduplázott felajánlás

Egy hónap alatt a duplájára nőtt a felajánlott ingatlanok száma: októberben meghaladta az 1100-at, így több mint a duplájára nőtt. Az ingatlanok területi megoszlása és forgalmi értéke viszont nem változott jelentősen. A legtöbb felajánlás továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezik ? tudtuk meg Ternyák Edit szóvivőtől.

A felajánlott ingatlanok átlagos forgalmi értéke hatmillió 660 forint. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjára jogosultak köre a közelmúltban jelentősen bővült. A nyáron életbe lépett jogszabályváltozások szélesebb kör számára tették elérhetővé a programot, így szeptemberben és októberben ugrásszerűen megemelkedett a megvételre felajánlott ingatlanok száma. Októberben az előző hónaphoz képest ? több mint duplájára nőtt a Magyar Állam számára felajánlott ingatlanok száma.

Ugyanakkor nem változott jelentősen sem az ingatlanok területi megoszlása, sem azok forgalmi értéke. A legtöbb felajánlás továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezik. E két megye adja a felajánlások több mint 30 százalékát, Budapest és Pest megye pedig közel 10 százalékát. Győr-Moson-Sopron és Vas megye adatai viszont nem érik el az 1 százalékot sem. Az ingatlanok hitelszerződéskor megállapított átlagos forgalmi értéke hatmillió 660 ezer forint. A Magyar Állam nevében eljáró Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által fizetendő átlagos vételár hárommillió forintot tesz ki.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. jelenleg 1100 adásvételi- és bérleti szerződés előkészítésén dolgozik. A beérkezett dokumentumokat munkatársaink tartalmi és formai szempontból is ellenőrzik, szükség esetén hiánypótlást kérnek. Ellenőrzik az ingatlan tulajdoni lapját; a tulajdoni lapon található összes hitelező pénzügyi intézménnyel felveszik a kapcsolatot; elkészítik a vételár-felosztást; helyszíni szemle során ellenőrzik az ingatlan műszaki állapotát. A társaság minden olyan felajánlott ingatlant megvásárol, ahol teljesülnek a jogszabályi feltételek.

Szóljon hozzá!