ZETApress

hírportál

Bezárt a Városháza

Az elmúlt négy hétvégén más-más kerületben számolt be a főpolgármester az elmúlt 16 évi, azon belül meg főleg az utóbbi négyévi munkájáról. Elmúlt heti újpalotai és korábbi kőbányai, újbudai és józsefvárosi látogatásáról rendre beszámoltunk. Ötödik, egyben utolsó állomásként e hét péntekén Demszky Gábor a II. kerületbe látogatott. Horváth Csaba, a kerület MSZP-s polgármestere volt a vendéglátó.

A Bem térnél, a Frankel Leó utca kockakövén állították fel a sátrakat. Újra kitelepültek a fővárosi kommunális szolgáltatók, újra volt rendkívüli ügyfélfogadás. A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy ebben a kerületben működik a legtöbb vállalkozás, szám szerint több mint 28 ezer. A fővárosi 354 ezerhez képest ez jelentős mennyiség. Személyi adóból is itt folyik be a legtöbb Budapesten, mert éves szinten meghaladja az egymillió forintot.

Sokan költöznek be a kerületbe, számuk meghaladja az elvándorlókét. A fővárosba egyébként is kezdenek visszaköltözni az emberek, s ez alól talán csak a III. kerület kivétel. Ott még mindig fogy a népesség. Folytatódnak a házfelújítások is, sőt egész városnegyedek újulnak meg. A városrehabilitációs keretből az elmúlt négy évben 221 millió forintot kapott a II. kerület. Ebből 317 társasház kapott kamatmentes hitelt, vagy vissza nem térítendő támogatást.

Folyamatosan újul meg a Moszkva tér is. Itt egy új közösségi központot szeretnének kialakítanizni a jelenlegi közlekedési csomópont helyett. Középtávú célok között szerepel az 56-os villamos kéreg alatti bevezetése a János Kórháztól, s a Széna téri Volánbusz pályaudvar kiköltöztetése a Szép Ilona kocsiszínhez. A tér járműforgalmának csökkentése miatt ugyanott egy Parkolj és utazz! centrumot akarnak kialakítani.

Fejlődött az infrastruktúra is a II. kerületben. 29 kilométer víz-, 5,2 kilométer gázvezeték újult meg kétmilliárd forint értékben. Kiváló a kerület egészségügyi és szociális ellátórendszere is, sőt az oktatási intézmények száma is magas, eléri a húszat. Itt van a legtöbb gimnázium is. A környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetnek. A fővárosi hatszáz szelektív hulladékgyűjtő szigetből több tucat itt működik. A kulturált ebtartási program eredményeként a kutya kaki is eltűnt az utcákról.

A kerület része a Rózsadomb, ahol Gül Babának, a Rózsák atyjának türbéje is megtalálható. Most a Rózsák útját szeretnék létrehozni 14 rózsasziget kialakításával több kilométer hosszon. Az ünnepélyes ceremóniára szeptember 17-én délután kerül sor a Mecset utcai türbében, Márk Gergely, a kerületben élő nemzetközi rózsanemesítő részvételével.

Szóljon hozzá!