ZETApress

hírportál

Eredmények az Invitelnél

Az Invitel Holdings A/S (NYSE Amex U.S.: IHO) közzétette jogelőd társasága, a Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC, továbbiakban a ?Társaság?) 2008. december 31-én zárult üzleti évre vonatkozó eredményeit. Az üzleti év eredményei már teljes egészében tükrözik az Invitel akvizíció egész éves hatásait ? szemben a 2007. évi eredményekkel, amelyekben az Invitel akvizíció hatásai csak nyolc hónapos időszakra szólóan jelentkeztek.

A 2008. évi üzleti eredmények ezen felül tartalmazzák a Memorex akvizíció kilenc hónapos időszakra és a Tele2 akvizíció teljes időszakra vetített hatásait is ? szemben a 2007. évi eredményekkel, amelyek a Memorex eredményeit egyáltalán nem, a Tele2 eredményeit pedig csak három hónapos időszakra tartalmazták.

A Társaság árbevétele a 2008. december 31-én zárult üzleti évben 555,0 millió dollárra nőtt, amely a 2007. évi 385,2 millió dolláros árbevételhez képest 44 százalékos növekedést jelent. Az üzemi nyereség 76 százalékkal növekedett, a 2007. évi 46,2 millió dollárról 81,1 millió dollárra emelkedett. A 2008. üzleti évre vonatkozóan a Társaság nettó vesztesége 69,2 millió dollár volt, ami részvényenként 4,22 dollárnak felel meg, szemben a 2007. évi 96,6 millió dolláros nettó veszteséggel, ami részvényenként 6,23 dollárnak felel meg.

Lakossági hangszolgáltatások

A lakossági hangszolgáltatások terén a Társaság árbevétele a 2007. december 31-én zárult üzleti évben elért 108,1 millió dollárról 46 százalékkal 157,4 millió dollárra emelkedett. A növekedés elsősorban az Invitel és a Tele2 felvásárlásából származó eredményeknek köszönhető.

Üzleti szolgáltatások ? Az üzleti szolgáltatások terén a Társaság árbevétele a 2007. december 31-én zárult üzleti évben elért 116,3 millió dollárról 28 százalékkal 148,4 millió dollárra emelkedett. A növekedés elsősorban az Invitel akvizícióhoz kapcsolódó eredményeknek köszönhető.

Lakossági internet

A lakossági internet üzletágban a Társaság továbbra is növekedett, amely a Társaság a koncessziós területeken belüli és azokon kívüli szélessávú DSL internet penetrációjának bővülését tükrözi. A lakossági internet szolgáltatások terén a Társaság árbevétele a 2007. december 31-én zárult üzleti évben elért 33,6 millió dollárról 64 százalékkal 55,0 millió dollárra emelkedett.

Nagykereskedelem

A nagykereskedelmi szolgáltatások terén a Társaság árbevétele a 2007. december 31-én zárult üzleti évben elért 127,2 millió dollárról 53 százalékkal 194,2 millió dollárra emelkedett. A növekedés elsősorban az Invitel illetve a Memorex akvizíciókhoz kapcsolódó eredményeknek köszönhető. A Társaság nettó működési cash flow-ja a 2008. december 31-én zárult üzleti évben 136,5 millió dollár volt.

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a 2007. december 31-én és a 2008. december 31-én zárult üzleti év dollárban kifejezett eredményadatainak összehasonlítását a két időszak eltérő forint/dollár átlagárfolyamai befolyásolták. A 2007. és a 2008. december 31-én zárult évben a két időszak forint/dollár átlagárfolyamai alapján számítva a forint átlagosan 7 százalékkal értékelődött fel az amerikai dollárhoz képest.

Vezérigazgatói vélemény

A most közzétett pénzügyi eredmények kapcsán az Invitel Holdings elnök-vezérigazgatója Martin Lea elmondta: ? a 2008. évi eredményekkel maximálisan elégedett vagyok, azok mindenben megfelelnek a vezetőség várakozásainak, és azt mutatják, hogy alapvető üzleti stratégiánkat sikeresen teljesítettük, és a Tele2 Magyarország és a Memorex tevékenységét sikeresen integráltuk. A globális problémák és a nehéz magyar makrogazdasági helyzet ellenére sikerült helytállnunk. Üzleti stratégiánkat a jövőben is a folyamatosan változó piaci viszonyokhoz igazítjuk.

Különösen elégedett vagyok a nagykereskedelmi üzletág eredményével, amely elsősorban a Memorex sikeres integrációjának köszönhető. Reményeink szerint a jövőben sikeresen tudjuk majd kiaknázni Közép- és Dél-Európában az adat- és kapacitás-szolgáltatások terén piacvezető pozíciónkat a nagykereskedelmi szegmensben. A Társaság pénzügyi eredményeiről részletesen is beszámolunk majd a május 19-én megtartandó befektetői konferencia hívás során ? folytatta Martin Lea. További információk itt elérhetők.

AZ INVITEL HOLDINGS A/S

A korábbi nevén Hungarian Telephone and Cable Corp. az Invitel márkanév alatt működik, és a legnagyobb magyarországi alternatív távközlési szolgáltató és a második legnagyobb vezetékes távközlési és szélessávú Internet-szolgáltató, amely Magyarországon több mint egymillió ügyféllel rendelkezik. A Társaság a magyarországi előfizetőknek nyújtott hang, adat és internetes szolgáltatásokon kívül a közép- és délkelet-európai nagykereskedelmi távközlési piacon is piacvezető szerepet játszik.

Előrejelző közlemény

A fenti információk az Invitel Holdings A/S-t és leányvállalatait illetően a jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaznak. Ezek és valamennyi előremutató kijelentés kizárólag a társaság által folyamatosan felülvizsgált és módosított, jelenlegi tervekkel kapcsolatos előrejelzés. A szóban forgó kijelentéseket fontos tényezők befolyásolják, amelyek következtében a tényleges eredmények eltérhetnek az előrejelzésektől, beleértve a társaság által az amerikai tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott jelentéseiben részletesen bemutatott kockázati tényezőket, amelyek felsorolása nem feltétlenül hiánytalan.

A kockázati tényezőkről bővebb tájékoztatót találhat a társaság által a SEC-hez benyújtott jelentésekben, beleértve többek között a 20-F nyomtatványon benyújtott 2008. évi Éves Beszámolót. A társaság folyamatosan változó üzleti környezetben végzi tevékenységét, ahol időről időre új kockázati tényezők jelennek meg. A társaság ezeket a kockázati tényezőket nem láthatja előre és azoknak az üzleti tevékenységére vagy az előremutató jelentésekben leírt eseményekre gyakorolt lehetséges hatásait sem tudja előre megbecsülni. A társaság nem köteles a későbbi események vagy körülmények fényében nyilvánosan módosítani vagy frissíteni az előremutató adatokat tartalmazó jelentéseit.

Szóljon hozzá!