ZETApress

hírportál

Paksi diplomaosztó

A nukleáris oktatás fejlesztése az elmúlt évek egyik magyar sikertörténete. ? Magyarország nemzetközi szinten meghatározó szerepet tölt be a nukleáris technológiai ismeretek oktatásában ? mondta el Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a vietnami szakemberek képzési programja első ütemének befejezésén, a Paksi Atomerőmű Karbantartó és Gyakorló Központjában.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös szervezésében 2012 szeptemberétől vietnami egyetemi tanárok, oktatók vehetnek részt nukleáris képzésben. Az első turnussal érkezett negyven hallgató értékes ismeretekkel gazdagodva vehette át a képzés eredményes elvégzéséért járó oklevelet. A speciális oktatási program lehetőséget teremtett arra, hogy a három évtized alatt a nukleáris szakemberképzés területén felhalmozódott tudás nemzetközivé váljon, jó példát mutatva a hasonló kezdeményezések szervezőinek. Az elsajátítható ismeretanyag kiterjedt a végrehajtott teljesítménynövelés és az üzemidő-hosszabbítás előkészítése során szerzett tapasztalatok átadására is.

A program résztvevői az egyetemen megtartott háromhetes elméleti képzés után érkeztek az atomerőműbe, ahol szintén háromheti, számos gyakorlati feladattal bővített, intenzív tanulás várt rájuk. Elsőként a paksi technológiával, berendezésekkel ismerkedtek, de a képzési tematikában szerepelt a biztonsági kultúra, a reaktorfizika, a karbantartás, a baleset-elhárítás és a sugárvédelem is. ? A nukleáris oktatásban világszerte nagy a lehetőség, de élénk a verseny. Magyarország számára széles körben elismert előnyt jelent az elérhető tudás- és tapasztalati anyagon túl a rendkívül magas színvonalú intézményi háttér is az akadémiai, az egyetemi és az atomerőművi képzési helyeken. Ezen erőforrások felhasználásának sikerét mi sem mutatja jobban, mint a nemzetközi együttműködések: Vietnam mellett már Szaúd-Arábia és Indonézia is érdeklődött a magyar képzési lehetőségek iránt. A nukleáris oktatás fejlesztése az elmúlt évek egyik magyar sikertörténete, amely hozzájárul az ágazat elismerésének és elfogadásának növeléséhez is ? fejtette ki az államtitkár a vietnami-magyar nukleáris oktatási együttműködés keretében végzett első vietnami csoport diplomaosztó ünnepségét követő sajtókonferencián a paksi Erzsébet Szállóban.

Vietnamban a tervek szerint két atomerőművi blokk épül, az első 2020-ra, a második 2022-re készül el. A magyarországi képzés résztvevőinek feladata lesz a kivitelezésben és a megépülő létesítményekben dolgozó szakemberek felkészítése. A két ország szakmai kapcsolattartása követendő minta lehet azon országok számára, amelyek az atomenergiát a jövőben energiakosaruk részévé kívánják tenni. Az oktatási programmal Magyarország összesen 120 vietnami tanár és oktató nukleáris továbbképzését teszi lehetővé 2013 tavaszáig ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Szóljon hozzá!