ZETApress

hírportál

Rexroth Pneumobil 2009

A Bosch Rexroth vállalatok második alkalommal rendezték meg a sűrített levegővel hajtott járművek versenyét, a Pneumobil versenyt. 31 csapat 124 tehetséges mérnökhallgatója vett részt az Egerben megrendezett versenyen. Az ország 13 műszaki felsőoktatási intézménye mellett idén két külföldi felsőoktatási intézményből is jelentkeztek csapatok.

A különleges eseményre 2008 után idén május 9-én második alkalommal került sor Egerben, az Érsekkertben kialakított versenypályán. Felsőoktatási intézmények diákjai jelentkezhettek a versenyre: olyan sűrített levegővel hajtott járművet kellett tervezniük és építeniük, amely a megadott műszaki feltételek mellett a legnagyobb hatásfokot képes elérni. A versenyző csapatok számára a hajtás- és vezérléstechnika szakértője, a Rexroth bocsátotta rendelkezésre a légjárgányok hajtásához szükséges pneumatikus vezérlő és végrehajtó elemeket.

Sűrített levegővel hajtott járművek versenye

A versenyt Manherz Károly az esemény fővédnöke, az OKM felsőoktatásért felelős szakállamtitkára nyitotta meg. Mint elmondta: ? a jelenlegi gazdasági helyzetben a diplomák piaci értéke differenciálódik és Magyarországon a legnagyobb potenciált a mérnök, az informatikus és műszaki menedzser képzés fejlesztése jelenti.

A verseny célja nemcsak az, hogy egy érdekes színfoltja legyen a magyar műszaki életnek. A Bosch Rexroth vállalatok szeretnék felhívni a figyelmet mindazokra a kreatív és előremutató szakmai megoldásokra, amelyeket elsősorban magyar mérnökhallgatók ?eszeltek ki?. A verseny lehetőséget ad arrais, hogy személyesen is megismerjék a jövő legtehetségesebb mérnökeit.

Aki a legtovább bírta egy levegővel

A pneumobilok négy versenyszámban mérték össze tudásukat: konstrukció eredetisége, távolsági kategória, gyorsasági kategória és gyorsulási kategória. A szakmai zsűri szerint a konstrukció eredetisége kategóriában a BMGE Gyalogkakukk csapata lett a legkreatívabb.

A gyorsulási futam győztese a Kecskeméti Főiskola Tűzgép csapata lett, míg a gyorsasági kategóriában a Debreceni Egyetem Debreceni Széllovagok csapata nyert. A távolsági kategóriában a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Aratók fantázianevű csapata jutott a legmesszebbre. A kategórianyertes csapatok és a felkészítést támogató tanárok értékes tárgyjutalmakat és egy külföldi tanulmányutat nyertek. A Bosch Rexroth versenybírósága által legkreatívabbnak ítélt csapat a kategórianyertesek közül a Debreceni Egyetem Debreceni Széllovagok járműve viselheti egy évig a Rexroth Legjobb Pneumobilja címet.

Nemzetközivé vált a mezőny

A rendezvényt óriási érdeklődés kísérte, nemcsak a nézők, de a versenyző intézmények részéről is. Az előző évi sikeres esemény felkeltette a nemzetközi felsőoktatási intézmények érdeklődését, mert ebben az évben már két külföldi egyetem csapata nevezett a versenyre.

A Bosch Rexroth AG

A cég világ vezető hajtás- és vezérléstechnikai specialistája. A Rexroth márkanév alatt több mint félmillió ügyfelük számára kínálnak vevőspecifikus megoldásokat a gépek és berendezések hajtástechnikája, vezérlése, illetve mozgatása területén, az ipari- és gyártás-automatizálás, valamint a mobil alkalmazások számára. The Drive & Control Company-ként, a Bosch Rexroth világszerte több mint nyolcvan országban fejleszt, gyárt valamint értékesít elemeket és rendszereket. A Bosch Rexroth AG, a Bosch Csoport tagjaként tavaly 35 ezer-háromszáz munkatársa közreműködésével mintegy 5,9 milliárd euro forgalmat ért el.

Szóljon hozzá!