ZETApress

hírportál

Közgazdászok a válságról

Másfélszáz fiatal közgazdász hallgató különböző főiskolákról és egyetemekről áldozta fel egy márciusi szombat-vasárnapját, hogy a Gyöngyösi Főiskolán megismerje a Gazdasági válság a világban és Magyarországon című konferencia keretében neves közgazdász professzorok, bankvezérek, és nagyvállalatok elsőszámú vezetőink elképzeléseit a kilábalásról.

Aznap jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a visszavonulását. A változás kényszere már előbb is a levegőben lógott, a bejelentés mégis váratlanul ért mindenkit. A konferencia főszervezőjét, Halm Tamást, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkárát arra kérte Szarvas István, hogy foglalja össze a tanulságokat.

Ennek a találkozónak az volt a célja, hogy a ma elsőszámú nemcsak a közgazdász szakmát, hanem a széles közvéleményt is érintő témával, a válsággal foglalkozzék. Sokféle megközelítésben tárgyaltuk ezt ? felelte a főtitkár. ? Világgazdasági összefüggésben, nemzetgazdaságilag alapvető közgazdasági igazságokat próbáltunk meg vertifikálni, mennyiben érvényesek a mai gyakorlatban. Volt néhány olyan gyakorlati előadás, ami különböző szempontból elsősorban a pénzügyek szempontjából próbálta meg összegezni a kialakult helyzetet. Az is teljesen egyértelművé vált, hogy modellváltásra van szükség, mondhatjuk ezt egy másik idegen szóval úgy, hogy paradigmaváltásra van szükség.

Teljesen nyilvánvaló, hogy sem a világgazdaság egésze sem működhet úgy tovább, mint eddig és Magyarországon is alapvető, mélyreható változásokra van szükség. Úgy gondolom, hogy ebben a közgazdász szakma egyetért. Abban természetesen nem ért mindenki egyet, hogy milyen megoldási módokat kell találni. Ez teljesen nyilvánvaló, hogy az a fogyasztásra alapozott növekedési modell, amelyet eddig követtünk, és amely az államadóság ilyen hihetetlen mértékű és nagyon gyors megnövekedéséhez vezetett, az nem folytatható tovább. Történelmi napokban került sorra a mai találkozó, hiszen a kormánypárt is éppen ezekben a napokban döntött úgy, hogy nem mehetnek így a dolgok tovább. És személyi konzekvenciái is lesznek ennek a felismerésnek ? fejezte be összefoglalóját a főtitkár.

A konferencia három előadójától, Bokros Lajostól, a Közép-európai Egyetem professzorától, Magda Sándortól, a házigazda egyetem professzor rektorától és Kovács Árpádtól, az Állami Számvevőszék elnökétől azt kérdeztem, hogy a Bokros-, a kormány- és a reformszövetségi programcsomagból melyiket tartanák a legmegfelelőbbnek?

A kormány programja nem elégséges, a Reformszövetség programja jobb, mert több változást javasol, s ezt kellene kiegészíteni az én javaslataimmal. Nem mennyiségi, hanem szerkezeti reformok kellenek! ? mondta Bokros Lajos.

A kormány programja elavult, de jó alapot képez. Kétszeres szigorítás kell. Meg kell értetni a szükségességét a fiatalokkal, az idősekkel konszenzus kell. Magyarán negyedik féle tervezet kell! ? válaszolta Magda Sándor. A vele készült hosszabb interjút már korábban közöltük.

Nem tudom megmondani, milyen program a jó. Mindegyiknek van jó része, ezekből kell egy partitúrát írni és megkeresni hozzá a karmestert! ? felelte Kovács Árpád március 21-én. Azóta már a karmestert Bajnai Gordon személyében ha nehezen is, de megtalálták. Megszorító csomagjáról ma délután szavaz az Országgyűlés.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Emelkedik a nyugdíjkorhatár

Szóljon hozzá!