ZETApress

hírportál

Vita a bioenergiáról

Az első nádudvari zöldakadémia konferencia tegnap a megújuló energiák használatának magyarországi lehetőségeit vizsgálta. ? A földgázellátás kockázataira talán a zöld-, bioenergia adhat választ ?, mondta el bevezetőjében Beke Imre, Nádudvar polgármestere.

Csontos János, a térség országgyűlési képviselője szerint beszélnünk kell az unió adta lehetőségekről, az EU-val kell esélyt teremtenünk a magyar mezőgazdaságban. A képviselő hangsúlyozta, hogy Kelet-Magyarországnak nem mindegy, hogyan változik az unió mezőgazdasági politikája. A klímaváltozás ma még helyi szinten nehezen követhető kihívásaira a választ az összes érvek figyelembevételével kell megadni.

Hegyi Gyula szocialista Európai parlamenti képviselő reményét fejezte ki, hogy ha jól hasznosítjuk az uniós forrásokat, akkor az EU-s környezet- és energia politika a környezetvédelem és a mezőgazdaság fejlődését együtt és összhangban segíti. A klímaváltozás kordában tartásához jelentősen vissza kell fognunk üvegház kibocsátásainkat, ám a magyar képviselő szerint ez nem feltétlenül jár együtt kiadás növekedéssel, például a távfűtési rendszerek korszerűsítésével nem csak energiát spórolunk, hanem a lakótelepen élők költségeit is csökkentjük.

Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa elmondta, hogy a biomassza felhasználás eredetileg egy hulladékhasznosítási lehetőség. A zöld ombudsman a szerencsi szalmaégetőre utalva elmondta, hogy véleménye szerint a helyi hő és áramtermelő kisméretű biomassza hulladékhasznosító üzemeket kellene előnyben részesíteni a nagy biomassza erőmű beruházásokkal szemben, s örvendetes, hogy a szerencsi terveket ebben a szellemben átdolgozták ? tudatta Földeák Iván, az EP-képviselő sajtótitkára.

Szóljon hozzá!