ZETApress

hírportál

Bankok a válság ellen

Az Erős János elnökletével működő EAPB hatékonyan segíti a térség iránti bizalom és a gazdasági növekedés helyreállítását. Az Állami Bankok Európai Szövetsége (EAPB) 2009. április 24-én Dubrovnikban tartotta Elnökségi Tanácsának ülését és Közgyűlését. A tanácskozáson a tagországokon kívül részt vett Matthias Kollatz-Ahnent, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke is.

Erős János, az EAPB elnöke (aki egyben az MFB Zrt. vezérigazgatója is) bevezetőjében elmondta: ? Az EAPB kitűnő munkát végez, az európai gazdaságélénkítési programok elemzésével igen jelentős mértékben járul hozzá a Szövetség tagjainak tevékenységéhez, és ezáltal előmozdítja az adott térségekben a bizalom és a növekedés helyreállítását. ? Mindezt visszagazolva, az EIB alelnöke, Matthias Kollatz-Ahnent részletesen bemutatta az EIB válságkezelő programját, annak végrehajtását és a legutóbbi fejleményeket. Anton Kovacev, a Horvát Fejlesztési Bank (HBOR) Igazgatótanácsának elnöke köszöntőjében külön kiemelte: ? A HBOR különös figyelmet szentel a sikeres nemzetközi kapcsolatok kialakításának és fenntartásának, mert ezek és az ügyfelekkel kialakított kapcsolatok nagy jelentőségűek a gazdasági kihívások idején. ? Az EAPB fontos szerepet játszik a nemzetközi jogi és hálózatépítési dimenziók erősítésében, ami segíti a térség sajátos gondjainak megismerését is.

Az EAPB

Az Állami Bankok Európai Szövetsége (The European Association of Public Banks) az állami bankok, szakosított pénzintézetek és feladataik európai szintű képviseletét látja el. Az EAPB tagjai közvetett és közvetlen módon összesen mintegy 100 európai pénzintézetet képviselnek. A Szövetség tagjai jelentős szerepet töltenek be az európai pénzügyi szektorban. Súlyukat érzékelteti 15%-os piaci részesedésük, mintegy 3.500 milliárd euró összesített mérlegfőösszegük, valamint az a tény is, hogy megközelítőleg 190 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. Az EAPB tagjai pénzintézetek, szakosított pénzintézetek, állami bankok, állami és hasonló érdekeltségű bankokat tömörítő szövetségek.

Az MFB Zrt. 2002 óta tagja az EAPB-nek, Erős János vezérigazgató 2004. májusától az EIB Igazgatóságának tagja, az EAPB alelnöke, majd 2005 novemberében megválasztották az EAPB elnökének, a 2007-ben történő újraválasztását követően jelenleg is ő tölti be ezt a fontos funkciót.

A HBOR

A Horvát Fejlesztési Bank (HBOR) a Horvát Köztársaság 100%-os tulajdonában van. A német Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) mintájára alakult, 1992-ben kezdte meg működését. A Bank eredeti célja az volt, hogy helyreállítsa és újjáépítse a háború sújtotta területeket, és megteremtse a helyi lakosság visszatérésének gazdasági és társadalmi feltételeit.

A hosszú távú prosperitás és megtérülő beruházások szempontjából elengedhetetlen a fejlesztési prioritások felismerése és a paci trendek sikeres előrejelzése. Épp ezért, a horvát gazdaság versenyképességének és sikerességének biztosítása érdekében a HBOR tevékenységében ötvözi a fejlesztési és export banki jelleget. A HBOR szigorú etikai és működési alapelvek mentén végzi munkáját, és hozzájárul a Horvát Köztársaság egészének kiegyenlített és fenntartható gazdasági fejlődéséhez.

Szóljon hozzá!