ZETApress

hírportál

Dataneum Kőbányán

Digitális ?könyvtár? nyílt meg tegnap az Atheneum nyomda helyén: modern adatközponti, géptermi infrastruktúra várja bérlőit a nyomdagépek helyén. Másfélmilliárd forintos beruházással mindössze öt hónap alatt egy új, a nemzetközi szabványoknak is megfelelő szerverpark jött létre az egykori Atheneum nyomda volt épületkomplexumában. A délutáni sajtóbejáráson megnézhettük az újdonságokat.

A szerverpark méreteit tekintve a hazai szerverparkok második legnagyobbika, valamint árnyékolt gépterem kategóriában a Dataneum egyedülálló és jelenleg a legnagyobb. A beruházó a kanadai-magyar tulajdonú Central European Capital Co., a Közép-Európai Tőkebefektetési Kft. (C.E.C.C.). A 2008 decemberében megindult beruházás eredményeképpen márciusban már be is költözhetett az első bérlő, az Invitel Zrt, mely saját szervereket is telepített a kőbányai épületbe.

Az Atheneum Zrt. Kozma utcai nyomdájában tavaly szeptemberében nyomtatták az utolsó újságot. A Guttenberg-galaxis szellemisége azonban nem szűnik meg az épületben, hiszen továbbra is adatok, szórakoztató tartalmak és szolgáltató alkalmazások futnak a nyomdagépek helyét átvevő szervereken ? így digitális formában folytatódik a ?betűfolyam?. A C.E.C.C. stílusosan az új szerverparknak a Dataneum nevet adta.

A beruházó 10+10 évre bérel mintegy 15 ezer m2-nyi területet az Athenaeum Zrt-től, valamint opcióval is rendelkezik az egész komplexum megvásárlására. ? Manapság világszerte több mint 30 millió szerver áll üzemben, ám ez a szám egy-két éven belül másfélszeresére fog emelkedni és reményeink szerint ez a tendencia Magyarországra is jellemző lesz ? indokolja Ágoston Attila, a beruházást elindító vállalkozás ügyvezető igazgatója, hogy miért az infokommunikációs infrastruktúra megvalósításában látták a legnagyobb fantáziát.

Előny a bérlőnél

Az internet-szolgáltatóknak, bankoknak és nagyvállalatoknak szükségük van a megbízható, minél magasabb rendelkezésre állású, a nemzetközi előírásoknak megfelelően üzemelő géptermi környezetre. A processzorok fejlődése és növekvő sebessége mellett az adatparkokra vonatkozó előírások is megváltoztak, amelyekhez a jelenlegi szerver hosting szolgáltatók a rendelkezésre álló, már kiépült infrastruktúrájukat nem, vagy nagyon magas beruházási költséggel tudják átalakítani. Sokszor nem megfelelő a területetek energiaellátása, hűtése, a födémek teherbírása. Problémát okoz a szeparáltság biztosítása, és az egyedi üzemeltetési előírások betartása is.

A Dataneum erre kínál megoldást. A teljes komplexum mintegy 105 ezer négyezetméternyi területen fekszik, amelyből jelenleg 15 ezer m2 áll rendelkezésre a géptermi szolgáltatást igénybe vevő bérlők számára, mely terület bármikor tovább bővíthető, a bérlők igényei szerint. A Dataneum elhelyezkedése ideális, hiszen könnyen megközelíthető, védhető, rendezett parkolási lehetőséget kínál az ügyfelek számára, akik teljes irodai infrastruktúrát is igénybe vehetnek a néhány éve felújított irodaházban. Az ipari célokra készült épület további előnye, hogy a területek könnyen leválaszthatóak, így az egyes bérlők által használt helyiségek teljesen elkülöníthetők.

A géptermi területek minimális belmagassága 4,5 méter, a födémek terhelhetősége meghaladja a két tonnát négyzetméterenként. A szerverek biztonságos üzemeltetéséhez természetesen megfelelő áramellátás is szükséges, amelyet a Dataneum saját redundáns tíz kV-os betáplálással, és saját transzformátorokkal biztosít. Igény esetén akár egy öt MW teljesítményű gázüzemű mini-erőmű is kiépíthető a területen.

Fontos még megemlíteni, hogy a Dataneum bérlői, a helyszín jó földrajzi adottságainak köszönhetően, egyszerűen kapcsolódhatnak a hazai és a nemzetközi szélessávú hálózatok gerincvezetékeihez. A tavaly őszi projektindulás óta rekord gyorsasággal készült el az első bérlő, az Invitel Zrt. új adatparkja, amely a rendelkezésre álló terület 10%-át foglalja el, így tehát bőven van még hely további bérlők számára is.

Átlagosan egy, a felhasználó igényeinek teljes egészében megfelelő adatközpont megvalósítása a tervezéstől függően 6-8 hónapot vesz igénybe, mivel a meglévő infrastruktúrát szakembereink jól ismerik, így csak a bérlő igényeire kell összpontosítaniuk ? mondja Ágoston Attila.

A bérlők több fizetési konstrukció közül választhatnak. A fix átalánydíjas szolgáltatási konstrukció keretén belül a terület bérleti díja tartalmazza a rezsi költségeket és az üzemeltetési költségeket is. Lehetőség van az egyszeri létesítési díj kifizetésére az átvételkor, ebben az esetben a helyiség területe után havonta négyzetméterenként a létesítési díjjal arányosan csökkentett bérleti díj és rezsi költség kerül számlázásra. A beruházó arra számít, hogy a jelenlegi kiélezett gazdasági helyzetben mind többen vizsgálják felül adatközpontjuk fejlesztési- és működési költségeit, és döntenek a nemzetközi szabványoknak is megfelelő adatközpont és a hozzátartozó üzemeltetési szolgáltatás mellett.

Az Invitel megnyitotta legújabb, csúcstechnológiájú adatközpontját

Minden igényt kielégítő 1500 m2-es szerverközpont az ügyfelek kényelméért, az adatok maximális védelmére. Az Invitel többszázmilliós beruházással mindössze öt hónap alatt létrehozta második, minden nemzetközi szabványnak megfelelő szerverparkját. Szolgáltatásaival és a piacon egyedülálló konstrukcióival lehetőséget biztosít ügyfeleinek, hogy csökkentsék informatikai kiadásaikat, leveszi a vállukról a technikai, informatikai beruházások és az üzemeltetési költségek jelentős hányadának terhét.

Mindezt minden eddiginél nagyobb adatbiztonsági szint és rendelkezésre állás biztosításával, Magyarország egyik legnagyobb szerverparkjában. Legyen szó akár egy bank szerverelhelyezéséről, egy légitársaság teljes informatikai infrastruktúrájának működtetéséről vagy egy kisebb létszámú magánvállalkozás szervereinek biztonságos üzemeltetéséről, az Invitel minden üzleti partnerének testreszabott megoldásokat kínál.

Az Invitel több mint tízéves tapasztalattal rendelkezik az adatközpontok működtetése terén, négy központjával a legkülönbözőbb kihívásoknak tett eleget ebben a speciális szakértelmet igénylő szolgáltatási szegmensben. Válaszul az egyre növekvő, professzionális fogyasztói igényekre megnyitotta új, 1500 m2-es komplexumát, amely a piaci igények függvényében , hosszútávon akár 15 ezer m2-essé is bővíthető. Az Invitel kivételes adatbiztonságot, a szerverek számára optimális környezetet, környezetbarát megoldásokat integráló, korszerű körülményeket kínál. Továbbá professzionális, a piacon egyedülálló, költséghatékony megoldásokat biztosít üzleti partnereinek, ami akár 30-50%-os költségmegtakarítást is eredményezhet az informatikai kiadások terén.

Martin Lea, az Invitel vezérigazgatója és Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese a szerverközpont ünnepélyes átadóján elmondták: A Datacenter legnagyobb előnye, hogy segítségével a vállalatok csökkenthetik az IT infrastruktúra működtetésével járó kockázatokat és az üzemeltetési költségeket, üzleti lehetőségeik pedig azáltal növekednek, hogy a szerverek üzemeltetése helyett alaptevékenységükre koncentrálhatnak. A jelenlegi recessziós folyamatokat figyelembe véve ez különösen nagy értéket képvisel a vállalkozások számára.

Némelyik ügyfél saját szerverét hozza be hozzánk ? ez egyszerű hosztolás ?, mások a teljes IT infrastruktúrájukat outsourcing formájában működtetik nálunk. Vannak légitársaságok, amelyek nálunk virtualizálták a szerverparkjukat, és van olyan bank, amely a teljes szerverparkját hozzánk telepítette. Bármekkora cégről és bármilyen igényről beszéljünk is, az új Datacenter minden adattárolással kapcsolatos igényt kielégít. Az új DataCenterünk a lehető legmagasabb műszaki és szolgáltatási színvonalat jelképezi. Biztosan kijelenthetjük, hogy a magyar piacon nagyon nehéz hasonló nívót megütő szerver termet és szolgáltatót találni.

Új szolgáltatásaink közül a szerver-, storage- és alkalmazás-virtualizáció segítségével lehetővé válik az ügyfelek számára, hogy kiszervezzék az informatikai és távközlési szolgáltatásaik egy részét vagy teljes egészét, ezáltal költséghatékonyan és rugalmasan kezelhessék az informatikai kihívásokat. A konstrukciók kialakításakor a fő szempont a költséghatékonyság mellett az volt, hogy az ügyfelek szervereiket biztonságos, emelt szintű rendelkezésre állást biztosító környezetben helyezhessék el.

Az Invitel leveszi ügyfelei válláról az üzemeltetési költségek terhét, az energia és helybérleti költségeket, emellett hozzáértő szakembergárdát is biztosít. A hoszting és szerverszolgáltatásokat különböző csomagokban, akár saját szerver elhelyezésével is igénybe vehetik. A megfelelő adattárolást, a szünetmentes működést, a nagyfokú adatvédelmet és a szerverek tárolásához szükséges, minden szempontból optimális környezetet szakértő, szakmailag felkészült operátorcsapat biztosítja.

Szóljon hozzá!