ZETApress

hírportál

Csökkenő sörkereslet

Megtört a söripar dinamikája. Míg 2007-ben az előző évhez képest 5%-os növekedés volt 2008-ban az előző évhez képest 7% csökkenés és 2009-ben pedig újabb 5%-os lassulás prognosztizálható ? hallottuk a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) elnökétől, Sívó Imrétől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Az MSSZ a három legnagyobb magyarországi érdekeltségű sörgyártó vállalatot tömörítő szövetség. Tagjai a Borsodi Sörgyár, a Heineken és a Dreher. Együttes termelésük a magyarországi termelés 90%-át adják. A söripar ? 150 milliárd forint éves bevételével ? a húsipar után a második legnagyobb élelmiszeripari ágazat Magyarországon több mint kétezer embert foglalkoztat.

Az elnöktől megtudtuk, hogy legkedveltebbek az üveges sörök ez az összes sör 48%-a legkedveltebbek a közép kategóriás nedűk ez 55%-ot tesz ki. A magyar sörgyárak teljes értékesítése 2008-ban 7200 hektó literre csökkent. ? A Szövetség ötödik éve szervezi meg a JÓFEJ-kampányt. Célunk 2009-ben is az, hogy minél több fiatalt győzzünk meg arról, hogy az önfeledt szórakozás mellett felelősséggel tartoznak önmagukért, barátaikért és másokért is ? hangsúlyozta az MSSZ elnöke.

Egy kis sörfőző történelem

Arról, hogy a történelem során mikor készítettek először sört, nincsenek feljegyzések ? persze leginkább azért, mert azokban az időkben az emberek még egyáltalán nem készítettek feljegyzéseket. A különféle tárgyi emlékek, leleletek alapján azonban néhány kutató az első sörfőző műhelyeket az időszámítás előtti ötödik évezredben az Eufrátesz és Tigris folyók által határolt, sumérok lakta területeken véli megtalálni. Más tudósok szerint azonban a sörfözés technikáját, technológiáját az egyiptomiak már korábban is ismerték ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Szóljon hozzá!