ZETApress

hírportál

Jubileum május idusán

Aláírták a Bánki Donát Jubileumi-díj alapító okiratát. A műszaki értelmiség tudományos tevékenységének elismerését szolgálja az a díj, amelynek alapító okiratát ma írta alá Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, valamint a Budapesti Műszaki Főiskola nevében Rudas Imre és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében Péceli Gábor rektorok.

A díjat azoknak a műszaki alkotó munkában kimagasló teljesítményt elért kutatóknak, műszaki szakembereknek adományozzák, akik alkotómunkájukkal elősegítik a magyar műszaki tudomány és szakterület nemzetközi hírnevének erősítését, és jelentős gazdasági haszon elérését. Két kategóriában osztanak ki díjakat, kategóriánként legfeljebb két személynek: egyrészt műszaki tudományos kutatási teljesítményért, másrészt műszaki alkotómunkáért.

Bánki Donát egyike volt a magyar tudományos, műszaki élet legnagyobbjainak, korának kimagasló elismertségű mérnöke, nemzetközi tekintélyű professzora, valamint több nemzetközi hírű találmány, szabadalom alkotója. Születésének 150. évfordulójára alapították a díjat, amelyet egyszeri alkalommal, május 15-én adják át. A díj részét egy oklevél, egy Bánki Donát arcképét ábrázoló plakett és pénzjutalom képezi. A pénzjutalom alapját képező összeget az Alapítók, valamint külső támogatók biztosítják.

A díj odaítélésére az Alapítók és az általuk felkért társadalmi, szakmai és tudományos szervezetek tesznek személyi javaslatot. A jelölőknek ma küld a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala tájékoztatást a díjról, amely azt is tartalmazza, hogy meddig ajánlhatnak szervezetenként legfeljebb két-két személyt. A díjazottakat egy hattagú kuratórium választja ki, amelybe az alapítók két-két személyt delegálnak.

A Magyar Műszaki Értelmiség Napján tartott parlamenti rendezvényen az alapítók adják át ünnepélyes keretek között a Bánki Donát Jubileumi-díjat a kitüntetetteknek ? tudatta a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala Kommunikációja.

A Bánki Donát Emlékhónap rendezvényei

A Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Műszaki Főiskola, a Gépipari Tudományos Egyesület és Bakonybánk Önkormányzata Bánki Donát születése 150. évfordulójának előkészítése érdekében tavaly ősszel Emlékbizottságot hozott létre. Ők szervezik és koordinálják a jubileumi események sorozatát ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a BMGE Rektori Tanácstermében, ahol megismerhettük az addig nyilvánosság előtt be nem mutatott Bánki Donát által készített festményeket, köztük önmagáról festett portréját.

M. Csizmadia Béla, az Emlékbizottság elnöke professzortársaival együtt elmondta, hogy az emlékhónap május 8-tól június 6-ig, Bánki Donát születésnapjáig tart. Május 8-án, pénteken a Bécsi úti Budapesti Műszaki Főiskola aulájában szoboravatással és a vándorkiállítás megnyitásával indul az eseménysorozat, melyet 14-én, csütörtökön az MTA Nagytermében plenáris ülés követ. 15-én, pénteken kerül sor az Országház Felsőházi Termében a fentebb említett díjátadásra, s az emlékkiállítás bemutatására.

Május 18-án, hétfőn a gödöllői Szent István Egyetemen tartanak konferenciát, majd az ottani Gépfejlődés-történeti Múzeumban mutatkozik be a vándorkiállítás 20-tól június 2-ig. Június 5-én, pénteken a BMGE rendez tudományos konferenciát, majd az emlékhónap rendezvényei a 6-i születésnapon Bakonybánkon érnek véget.

Lőwinger Donát 1859. június 6-án Bakonybánkon született. Családnevét Bánkira csak felnőttként, szülőfaluja iránti tiszteletből magyarosította. Szülőfalujában szobrot avatnak, ők viszont egy Bánki-motort kapnak az Országos Közlekedési és Műszaki Múzeumtól, melyet épp erre az alkalomra újítottak fel.

Nem csak szülőfalujában emlékeznek, hanem II. kerületi lakóháza falán is emléktáblát avatnak majd, de ezt még egyeztetni kell az Önkormányzattal. A Rózsahegyi utca 6-ból naponta gyalog járt a XI. kerületi Műegyetemre tanítani. Nem csak ott, hanem a budai Ganz Gyárban is dolgozott, ami viszont jóval közelebb volt lakóhelyéhez. A sajtótájékoztatón megtudtuk még, hogy egyenes ágú leszármazottjai egyik házasságából sincsenek, s második felesége ? igaz, már csak özvegyeként ? Kőbányán lakott.

Szóljon hozzá!