ZETApress

hírportál

Egy óráig jött a sötétség!

Magyarországon 67 település kapcsolta le a fényeit szombat éjjel fél 9-kor a WWF Föld Órája akciójának keretében. Ezzel megmutattuk, hogy mindenki számára fontos a klímaváltozás elleni fellépés. Az akcióban a főváros mellett részt vett a megyeszékhelyek több mint fele. Elsötétültek Magyarország kulturális látványosságai és épületei, többek között a Lánchíd, a Budai Vár, a tatabányai Turul, az egri Minaret, a budapesti Művészetek Palotája, a kecskeméti Cifra Palota és a siófoki Víztorony is.

Sok városban külön Föld Órája programokat szerveztek. Budapesten Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Ördög Nóra televíziós műsorvezető és Csáki Roland, a WWF kommunikációs igazgatója egy óriási kapcsoló segítségével kapcsolták le a főváros fényeit.

Csaknem száz vállalat is csatlakozott a Föld Órájához, köztük a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom, akik támogatóként álltak az akció mellé. A Vodafone Magyarország elsötétítette nagyobb fényreklámjait, irodaházainak, épületeinek, világítását. Energiatakarékosságra felszólító tájékoztató olvasnivaló mellett gyertyát osztott vásárlóinak a Föld Órája napján.

A Magyar Telekom, aki nagyobb fényreklámjait, irodaházainak világítását szintén lekapcsolta, üzleteiben használt akkumulátorokért és telefonokért cserébe energiatakarékos izzókat adott. E emellett pedig praktikus, energiatakarékossági szóróanyagokat is kaptak az oda látogatók. ? Példaértékű összefogás részesei lehettünk idén, a Föld Óráján. A résztvevő városok, cégek és magánszemélyek száma is azt mutatja, hogy bolygónk védelmében nyitottak vagyunk a közös fellépésre ? mondta Csáki Roland, a WWF Magyarország kommunikációs igazgatója.

Világszerte 88 ország mintegy négyezer városa csatlakozott az akcióhoz. Elsötétült Párizs, a fény városa, az egyiptomi piramisok, a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiróban, az Olimpiai-stadion Pekingben, elsötétült Róma, Moszkva, Los Angeles, Hong Kong, Dubai. A Föld Óráját harmadszorra szervezte meg a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent bolygónkra.

2009 különösen fontos év a klímaváltozás szempontjából, hiszen a Kiotói Egyezmény most kerül hatályon kívülre. A világ vezetői idén decemberben ülnek össze az ENSZ Éghajlat-változási Konferenciáján, Koppenhágában, hogy új megállapodást hozzanak létre. A Föld Órája akcióval mindenki részt vehetett abban, hogy felhívjuk a figyelmet a klímaváltozás fontosságára, és befolyásolhassuk a döntéshozókat. A Föld Órája hazai fő támogatója a Vodafone Magyarország.

Szóljon hozzá!