ZETApress

hírportál

Újpalotán nyitott ki a Városháza

Péntek délelőtt immár negyedik alkalommal hívta meg a főpolgármester a budapestieket, hogy beszámoljon az elmúlt négyévi eredményekről. Demszky Gábor Újpalotán beszélt arról, hogy a IV. XIII. XV. és a XVI. kerületben mire költötte az adófizetők pénzét.

2004-ben Budapesten a legalább ötvenlakásos magánberuházások 31 százaléka a rozsdaövezetben, az egykori iparterületek helyén kapott helyet. Ez összhangban van a Podmaniczky Programmal: a volt ipari negyedeket újra kell hasznosítani, hogy a város dinamikusabban fejlődjön, ésszerűbb és kiegyensúlyozottabb legyen a szerkezete. A legideálisabb természetesen az, ha a rozsdaövezet meglévő értékeinek, épületeinek megőrzésével, felhasználásával jönnek létre ezek az új projektek. Kiváló példa erre a Váci út és környéke. Pozitív példa továbbá, hogy a fővárosi lakásépítéseken belül továbbra sem magas ? öt százalék körüli ? a lakóparkok formájában megvalósuló lakások aránya. Nőtt viszont a városias lakótömbök építése, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Ebben a városrészben készül az M0-ás keleti szektora. Az elkerülő autóútnak köszönhetően ebben a három kerületben jelentősen csökkenni fog az autóforgalom, amit az itt lakók már nagyon régóta vártak. Szintén ki kell emelni az elmúlt négy év eredményei közül, hogy idén júniusban a Fővárosi Közgyűlés döntött a körvasút menti körút megépítésről. Ehhez több ponton is módosítani kellett Budapest szabályozási kerettervét, így egyebek közt lehetővé válik a körvasút menti körút megépítése. Budapest új körgyűrűjének megépítésére azért van szükség, mert az új Duna-híd, az Aquincum-híd megépítése miatt bővíteni kell a környék közúthálózatát. A körvasútsori körút elkészültével ez a városrész sokkal átjárhatóbb, kényelmesebben és gyorsabban megközelíthető lesz, mondta el a főpolgármester.

Az elmúlt négy évben, a 3 kerületben 7 kilométer gáz-, 4,5 kilométer csatorna- és 26 kilométer vízvezetéket cserélődött ki, újítottak fel a fővárosi közműcégek. Összesen 2,4 milliárd forintot fordított a főváros a XIII., a XV. és a XVI. kerületek közműhálózatának fejlesztésére. Erre a föld alatti infrastruktúrára épül a szó szoros értelmében az a több tízezer lakás, a sok száz üzlet, amely megváltoztatta ennek a városrésznek az arculatát.

Ugyanilyen kiemelkedő fejlesztés volt ezekben a kerületekben a Fővárosi Levéltár új épületének 2004. novemberi átadása. A levéltár épületének létrehozása történelmi jelentőségű volt. Magyarországon, sőt az újkori magyar történelemben egyedülálló, hogy a feldolgozástól és raktározástól a kutatásig minden egy épületegyüttesben kapott helyet. A további fővárosi eredményekről a jövő hét végén a II. kerületi Frankel Leó úton hallhatunk az öthetes városházi program utolsó állomásán.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bezárt a Városháza

Szóljon hozzá!