ZETApress

hírportál

Osztrák miniszter az egyetemen

Johannes Hahn osztrák szövetségi tudományos és kutatási miniszter tegnapi budapesti látogatásán találkozott Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterrel, valamint Hiller István kultuszminiszterrel. A megbeszéléseken az osztrák-magyar kétoldalú és regionális, kutatás-fejlesztési együttműködési kapcsolatok helyzete, valamint fejlesztési lehetőségei, illetve európai uniós témakörök szerepeltek ? tudatták az OKM és a KFTNM Sajtóosztályai.

A délelőtt első részében Hiller István áttekintette osztrák kollégájával az osztrák-magyar oktatási és tudományos kapcsolatok legfontosabb feladatait. Megegyeztek az egyetemi hallgatók, lektorok, egyetemi és főiskolai professzorok cseréjét, tanulmányok, kutatások támogatását végző alapítvány, az Osztrák-Magyar Akcióalapítvány további működtetéséről és folyamatos támogatásáról, valamint a magas színvonalú, nemzetközi tudományos kutatások elősegítését célul tűző Collegium Budapest működésének biztosításáról. A miniszterek megvitatták az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem jövőjével összefüggő legfontosabb kérdéseket is.

A délelőtt második részében Molnár Károly fogadta hivatalában Johannes Hahn tudományos és kutatási minisztert, és tájékoztatta kollégáját az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (ETI) budapesti székhelyű központjának kialakításáról, valamint a program keretében meghirdetett Innovációs Tudásközösségek (KIC) pályázatról. Az ETI közelsége meghatározó lehet Ausztria kutatás-fejlesztése szempontjából is, hiszen a Központ által a szomszédos országok is aktívabb résztvevőivé válhatnak az Európai Unió kutatási vérkeringésének.

Két magyar érdekeltségű EU Infrastrukturális Nagyprojekt ? az Európai Spallációs Neutronforrás (ESS) és a Nagyenergiájú Lézer Infrastruktúra (ELI) pályázat ? is szóba került a két miniszter megbeszélésén. Johannes Hahn elmondta, fontosnak tartja a közreműködést a két ország között e területeken. Az osztrák szövetségi tudományos és kutatási miniszter a délután folyamán előadást tartott az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen Úton az Európai Oktatási Térség felé címmel. Az osztrák minisztériumi delegációt a programokon elkísérte Michael Zimmermann budapesti osztrák nagykövet.

Szóljon hozzá!