ZETApress

hírportál

Rajtunk múlik a holnap Miskolcon

Fontos, hogy elismerjük mindazok teljesítményét, akik munkájukkal hozzájárulnak Magyarország szellemi és gazdasági gyarapodásához. A magyar kutatói társadalomnak erkölcsi és anyagi támogatásra van szüksége. Ezért jelentős esemény, hogy meghirdetik a Rajtunk múlik a holnap elnevezésű pályázatot ? mondta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter azon a szakmai szimpóziumon, amelyet tegnap tartottak Miskolcon.

A Rajtunk múlik a holnap-díjat Rotary Club Miskolc és az I. Miskolci Lions Club olyan hazai innovációs, tudományos ötletekért ítéli oda, amelyek az észak-magyarországi régió, valamint Magyarország fejlődését is segíthetik. A középiskolás, főiskolás és egyetemistahallgatók, illetve közösségek pályamunkáit egy szakmai zsűri bírálja majd el. A díj átadását 2010 márciusára tervezik. A pályázat, valamint ahhoz kapcsolódó szakmai szimpózium fővédnöke Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

A szombat délutáni szimpóziumon az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság székházában az innováció jeles képviselői szólaltak meg. Molnár Károly mellett előadást tartott Pungor András, a Magyar Tudományos Akadémia Nanotechnológiai Intézetének vezetője, Patkó Gyula, a Miskolci egyetem rektora, Németh József, a MTESZ TTB elnöke valamint Kócziánné Dr. Szentpéteri Erzsébet, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója is. Az előadások témája volt az innováció jelentősége a gazdasági válságban, a tudásközpontok szerepe magyarországi városok tükrében, valamint a vállalkozásokat segítő programok az ötlettől a piacra juttatott termékekig. A záróbeszédet Miskolc város polgármestere, Káli Sándor tartotta.

Szőke Tibor, az Egyetemi Fűtőmű Kft. vezetője az első miskolci Science Múzeum megalapításáról tartott előadást a rendezvényen. A múzeum célja, hogy bemutassa a Miskolci Egyetemhez lazábban és szorosan kötődő tudomány- és ipari területek múltját, jelenét és jövőjét. Mindezt érdekes szemléltető eszközökkel, valamint modellekkel teszik majd érthetőbbé a látogatók számára. A múzeum mellett egy Művészeti Központ is nyílik a jövőben, amely a kultúra és a tudomány szereplőinek, illetve a terület iránt érdeklődőknek kínál majd lehetőséget az információk megosztására. A pályázat és az innovációs díj anyagi fedezetét a két jótékonysági szervezet a szombat esti Jövő bálja rendezvény bevételből finanszírozza majd.

Szóljon hozzá!