ZETApress

hírportál

Csillebérci adatátvitel

Magyarországon a világ egyik legmodernebb kutatási célú adatközpontja. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban valósul meg a világ egyik legmodernebb, Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező informatikai rendszere ? tudtuk meg délelőtt az MTA Felolvasótermében.

A genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) mintegy negyvenmilliárd forintértékű eszköztelepítése egyedülálló információtechnológiai, tudományos és gazdasági előnyökkel jár Magyarország számára. A világszínvonalú adatközpont a CERN@WIGNER projekt keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.

A beruházás egyedülálló információtechnológiai és tudományos előnyökkel jár hazánk számára. A sajtótájékoztatót Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter nyitotta meg. A pályázat eredményét Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke méltatta. A projekt helyi hasznosulását Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere mutatta be. A beruházás megvalósításáról és technikai részleteiről Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára számolt be. Az eseményen részt vett Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont igazgatója és Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is.

Budapesten jön létre a világ egyik legkorszerűbb, Magyarország első ultraszéles-sávú hálózatát használó adatfeldolgozó centruma. Az informatikai infrastruktúra mind a fizikai biztonságot, mind pedig az üzembiztonságot tekintve az európai IT-rendszerek élvonalába tartozik. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (MTA WIGNER FK) ? a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával ? sikeresen pályázott az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemzetközi tenderén. A 30 pályázó közül a WIGNER FK nyerte el a megbízást arra, hogy otthont adjon a CERN kihelyezett Tier-0 infrastruktúrájának.

A CERN@WIGNER névre keresztelt projekt keretében 2012 végéig épül meg Budapesten a világszínvonalú WIGNER Adatközpont, amely kulcsszerepet tölt be a Nagy Hadronütköztető (LHC) adatainak feldolgozásában, többek között az ALICE, a CMS és a TOTEM kísérletekben. A CERN által felhalmozott és elemzésre váró kutatási adatok nagy részét a világon elsőként és egyedüliként a nagy biztonságú WIGNER Adatközpontba továbbítják a svájci központból.

Közép-Európa egyik legnagyobb infokommunikációs beruházása során a Wigner Fizikai Kutatóközpont XII. kerületi telephelyén, nettó 1100 m2 IT-területen fogja üzemeltetni a 24 kW/rack csúcsteljesítményű informatikai infrastruktúrát. A CERN és a WIGNER Adatközpont közötti optikai kapcsolat önmagában a teljes hazai internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget továbbít majd. Az új adatközpont használati értéke óriási jelentőséggel bír a magyar kutatók számára, mert az összes tudományterületen megalapozza az innovatív kutatások informatikai hátterének fejlesztését hazánkban.

A CERN@WIGNER projekt által Magyarország egyúttal a nemzetközi technológia- és tudástranszfert biztosító kutatói közösséghez is csatlakozik, bekapcsolódva a nemzetközi tudásmozgósító rendszerek vérkeringésébe. Ezzel hosszú távú kutatástámogatási együttműködést alapoz meg, amely a következő évtized fejlesztéseit meghatározó, új európai kutatási informatikai trend élére helyezi hazánkat.

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontja többek között a részecske-, mag-, plazma-, szilárdtest- és lézerfizika, az űrkutatás, valamint a bioinformatika területén végez felfedező és célzott kutatásokat. A WIGNER Adatközpont jelentős mértékben ösztönzi a magas hozzáadott értéket igénylő munkahelyek teremtését, főként a fizika és az informatika területén. A Wigner Fizikai Kutatóközpont olyan tudásközponttá válik, amelynek munkatársai, hazai szakemberek és kutatók nemzetközileg is versenyképes tapasztalatot és világszínvonalú tudást szereznek. A WIGNER FK az élvonalbeli tudáskoncentráció fellegvára lesz, továbbá meghatározó szereplője a nemzetközi tudásmegosztó kutatói közösségnek.

A WIGNER Adatközpont tervezése és kivitelezése során a fenntarthatósági és energiahatékonysági szempontokban megnyilvánuló környezettudatos szemlélet is kulcsszerepet játszik. A megvalósítás érdekében a Kormány elkülöníti a beruházáshoz szükséges 8,5 milliárd forintot a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 2012. évi forrásainak terhére.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fejlődő adatátvitel | ZETApress

Szóljon hozzá!