ZETApress

hírportál

Egymilliárd kutatásra

Egymilliárd forintot nyert csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre a Szegedi Tudományegyetem. Célegyenesbe került az intézmény több pályázata. Az SZTE kutatási központja csaknem egymilliárd forintot nyert piacorientált csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázatán ? tudtuk meg sajtósaitól. Az egyetem több egyéb projektje is sikeresen továbbjutott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatainak első fordulóin, melyek a végső döntést követően újabb húszmilliárd forintot jelentenének a K+F tevékenység, a betegellátás és az oktatás infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

A nagy szakértelemmel kidolgozott pályázati munka eredményeként csaknem egymilliárd forintot nyert az SZTE Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központja (DEAK). Az ipari-, egészségügyi- és agrobio-technológiai területen kiemelkedő kutatási eredményeket elért DEAK az elnyert összeget piacorientált csúcstechnológiai kutatás-fejlesztésre fordítja. A központot támogató cégek újabb egymilliárd forinttal támogatják a fejlesztést, hozzájárulva ezáltal a kutatásban létrejövő eredmények gyors gazdasági hasznosulásához.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében ? sikeres pályázat estén ? a Szegedi Tudományegyetem oktatási, kutatási és szolgáltatási infrastruktúráját is bővítik, fejlesztik. Az egyetem bejutott a második fordulóba, benyújtotta a megvalósíthatósági tanulmányt és az építészeti terveket. A szerződéskötés és a közbeszerzések lebonyolítását követően a második félévben kezdődhet a kivitelezés, melynek keretében ? 7,7 milliárd forintból ? 2010-ig tizenegy épületet újíthatnak fel és egy újat is építhetnek, valamint a tervek szerint több mint 1600 laboreszközt szereznek be.

Az Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban című pályázaton az egyetem ugyancsak sikeresen túljutott a kétfordulós eljárás első lépcsőjén. Ennek keretében a klinikákon a XXI. század kihívásainak megfelelő betegellátáshoz nélkülözhetetlen infrastrukturális hátteret teremtik meg több mint 12 milliárd forintból.

A pályázatokat szigorú szakmai, valamint versenyképességi kritériumok alapján szelektáltuk. A Szegedi Tudományegyetem, mint regionális tudásközpont számos külföldi intézménnyel működik együtt a K+F területén. Tapasztalataink és eddigi kutatási eredményeink alapján bízunk benne, hogy valamennyi pályázatunk értékelése pozitív lesz ? hangsúlyozta Szabó Gábor, az egyetem rektora.

Szóljon hozzá!