ZETApress

hírportál

Miniszteri stratégia

Rajtunk a sor: a 2011-es magyar EU elnökség és Európa versenyképessége a tét. Ez utóbbi és a Lisszaboni Stratégia állt a középpontjában a Rajtunk a sor! ? című konferenciasorozat második rendezvényének, amelyen Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter tartott nyitóelőadást.

A Lisszaboni Stratégiát 2000-ben fogadták el az Európai Unió állam- és kormányfői. 2005-ös felülvizsgálatakor négy területet emeltek ki, amelyek a megújított program tengelyét képezték: a kutatás és innovációt, az üzleti környezetet, a foglalkoztatási lehetőségeket, valamint a közös energia- és infrastruktúra-politikát. A 2008-as ljubljanai csúcson indították el a tíz évesre tervezett lisszaboni folyamat utolsó ciklusát. 2011 első félévében várható az újabb versenyképességi stratégia kidolgozása és elfogadtatása, amely így kiemelt prioritásként szerepel a magyar uniós elnökségi programban.

Molnár Károly előadásában azt hangsúlyozta, hogy Európának a jelenlegi gazdasági helyzetben is kiemelt figyelmet kell szentelnie a versenyképességét megalapozó kutatás-fejlesztésnek. Emiatt nem szabad elhalasztani az ilyen célú befektetéseket, különösen az autó- és építőipar számára kifejlesztett technológiák terén. Javítani kell a természettudományos oktatás és a szakképzés színvonalát, valamint ösztönözni kell a fiatalokat arra, hogy tudományos-kutatói pályát válasszanak.

A gazdaság versenyképességéhez fontos az oktatás, a kutatás és a vállalatok együttműködéséből kialakuló tudásháromszögek élénk tevékenysége. A tudásháromszögek megvalósításában a tavaly Budapesten létrehozott Európai Technológiai Intézet (EIT) is kulcsszerepet játszik a kutatás-fejlesztés összeurópai koordinációjával, szervezésével. Általa Magyarország bekapcsolódhat az Európai Unió kutatási vérkeringésébe.

A konferencia kutatás-fejlesztési szekciójában a miniszter mellett Lippényi Tivadar, az NKTH elnökhelyettese; Magyar Bálint, az EIT irányító testületének magyar tagja; valamint Herczog Edit európai parlamenti képviselő tartott előadást ? tudatta a MEH Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatala Kommunikációs Osztálya.

Szóljon hozzá!