ZETApress

hírportál

Szabad az áramlás

A tudás és az információ hatalom, a tudományos kutatásokhoz pedig nélkülözhetetlen, ezért kiemelten fontos a magyar kutatói társadalom hozzáférésének biztosítása a nemzetközi tudományos folyóiratokhoz, adatbázisokhoz ? mondta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Az eseményen Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel, valamint Pálinkás Józseffel, az MTA elnökével ünnepélyes keretek között aláírták az Elektronikus Információ Szolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program folytatásával kapcsolatos együttműködési megállapodást.

Globalizálódó világunkban a tudományos életnek nemzetközi szinten kell működnie, amelyhez elengedhetetlen a szabad információáramlás. A tudósoknak meg kell osztani egymással tapasztalataikat ahhoz, hogy tudásuk gyarapodásával új eredmények születhessenek. Ehhez kínál lehetőséget az EISZ, amely segítségével a magyar hallgatók, oktatók, valamint a kutatók ingyen hozzáférnek a világ legfontosabb tudományos folyóirataihoz.

Az EISZ Nemzeti Program további sikeres működése érdekében Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Pálinkás József, az MTA elnöke együttműködési keretmegállapodást írt alá a projekt hároméves finanszírozásáról. A megállapodás értelmében 2011. december 31-ig mindhárom szervezet meghatározott éves hozzájárulással támogatja a portált, összesen évi 840 millió forintösszeggel. A megállapodást követően az intézmények hozzáférését biztosító pályázat kiírására a közeljövőben kerül sor.

Az EISZ információs adatbázis 2002-ben kezdte meg működését. A rendszer célja, hogy a regisztrált oktatási- és kutatóintézmények számára elérhetővé tegyen olyan fontos elektronikusan megjelenő folyóiratokat, adatbázisokat, amelyek segítik a tudományos munkát. Az EISZ jelenleg több mint 3300 hazai és nemzetközi folyóirathoz biztosít hozzáférést. A felhasználók között egyaránt szerepelnek állami, egyházi és nem állami felsőoktatási intézmények, MTA kutatóintézetek, valamint non-profit szervezetek ? tudatta a Kutatás-fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatalának Kommunikációs csapata.

Szóljon hozzá!