ZETApress

hírportál

Szemben az árral

A társadalmi felelősségvállalás (CSR) iránt elkötelezett cégek a jelenlegi gazdasági helyzet ellenére sem fordulnak el a rászorultaktól. Nem csupán alkalmi jótékonykodásnak tekintik a társadalmi felelősségvállalás kérdését, hanem felismerték: minden ember, állapotától és képességétől függetlenül, értéket tud teremteni. A Bakos Faipari Egyéni Cég példája is mutatja, a CSR nemcsak a multinacionális cégek kiváltsága. A Kézenfogva Alapítvány munkahelyfeltáró programjának köszönhetően már nem csak nagyvállalatok, hanem egy kisvállalkozó is foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket ? tudtuk meg tegnap déli sajtótájékoztatójukon.

A CSR-tevékenységet is érintő elveink és gyakorlatunk a kiegyensúlyozott társadalom- és környezettudatos üzletvezetési stratégia, a hosszú távú és korrekt együttműködés a megrendelőinkkel, a beszállítóinkkal és természetesen a dolgozóinkkal szembeni lojalitás ? mondja Bakos Miklós, cégvezető. ? A környezettel szemben tanúsított felelősségvállalás pedig egyre fontosabb szerepet játszik vállalkozásunk életében. Cégem egy 40 fős kisvállalkozás, anyagi forrásom nem vetekedhet egy multinacionális cégével, ezért elsősorban ? a környezetünkben segítve ? a tetteinkkel erősítjük a CSR-tevékenységet.

Például pár évvel ezelőtt a Duna áradásakor a helyi polgármester felhívására az összes céges teherautóval és a munkatársakkal azonnal munkára jelentkeztünk, nem kérdeztük, nem számoltuk, hogy meddig kell majd dolgoznunk, mibe kerül a kivonulásunk, mentünk önzetlenül. Fontos szerepe van tevékenységünkben a környezetvédelemnek: a gyártás melléktermékeként keletkező faforgácsot megtartjuk, és bio-tüzelőanyagként ezzel fűtünk.

Leépítés helyett foglalkoztatás

Kiemelten támogatjuk a hátrányos helyzetű fiatalok munkába állását is, elsősorban a faipari végzettség megszerzésében segítjük a rászorulókat. Cégünk továbbra is a legszorosabb együttműködésre törekszik az Esély Alapítvánnyal, és a Menedék Alapítvánnyal, igyekszünk újabb lehetőséget adni olyan fiataloknak, akik az eddigi életvitelük alapján – talán utolsó szalmaszálba kapaszkodva – élni tudnak a lehetőséggel. Folytatjuk a Bakos Fa Kupa sorozatunkat, ezzel iskolás gyermekek sportolását tesszük lehetővé, illetve megpróbáljuk bővíteni a saját, ötszáz négyzetméteres edzőtermünk kihasználtságát. Palackzsugorító mechanikus préseket helyezünk ki az általános iskolákba, ezzel is erősítsük a hatékony hulladékgyűjtést.

Új hangsúlyt, prioritást kapott a Bakos Faipari Egyéni Cégnél a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Bakos Miklós tapasztalatai szerint a munkahelyi sokszínűséggel, az esetleges előítéletek, információhiány megszüntetésével jobbá lesz a munkahelyi légkör, erősödik a csapatszellem. ? A nálam dolgozó értelmi sérült emberek értékes munkaerőt jelentenek, akik munkájukkal közvetlen hasznot termelnek ? hangsúlyozza a cégvezető.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának kulcskérdése a képességeiknek megfelelő munkakör megtalálása. Ehhez elengedhetetlen, hogy pontos képet kapjunk egyrészt a sérült emberről, valamint a munkakör betöltéséhez szükséges képességeiről, készségeiről. A Kézenfogva Alapítvány és civil partnerei az EU által finanszírozott, Aktív Műhely program során, a munkaképességet és munkaköri elvárásokat felmérő, úgynevezett Lantegi módszer segítségével, 900 munkavállaló képességeit, és 300 betöltendő munkakör elvárásait mérték fel. Szakmai workshopjukról a napokban mi is beszámoltunk.

A mérések alapján 190 esetben vizsgálták meg, hogy az adott munkavállalónak megfelel-e egy adott munkakör. A felmért munkakörök között van, bérszámfejtő, logisztikai munkatárs, adatrögzítő, irodai asszisztens, SIM-kártya csomagoló, merevlemez-összeszerelő. A felmért munkavállalók között legnagyobb számban értelmi sérült és autista emberek vannak, de felmértek mozgássérült, látássérült hallássérült, pszichiátriai beteg embereket is.

Együttműködés alakítottunk ki a helyi munkaügyi központokkal és munkáltatókkal ? mondja Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezetője. ? Az elmúlt hónapokban újabb 14 vállalattal kötöttünk együttműködési megállapodást, többek között az IBM, a MASPED, a CEMEX, a Coca-Cola és a Samsung céggel. Ebben a félévben hat munkavállaló nyílt munkaerő-piaci elhelyezésére van megállapodásunk. A lehetőségekről további részleteket is megtudhatunk portálukon.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a kiegyensúlyozott, tudatos és tartós vállalati felelősség megvalósítása során, több nagyvállalat, kis- és középvállalkozás egyaránt stratégiai partnernek tekinti a Kézenfogva Alapítványt. Hiszen az üzleti sikerhez ma már elengedhetetlen, hogy a vállalatok társadalmi, gazdasági és természeti környezetük szerves részeként működjenek, hozzájárulva a közösségi jóléthez. Mindehhez a civil szervezetek kiváló együttműködést tudnak kínálni, csak észre kell venni értékeiket, így közösen hatékonyabban lehet munkálkodni.

A Bakos Faipari Egyéni Cég, valamint a Kézenfogva Alapítvány a Túl az egyéni érdekeken ? közösen a CSR-ért című rendezvényén a megjelent nemzetközi nagyvállalatok, a kerületi kis- és középvállalkozók, különböző cégek közül többen bemutatták a munkaerő-piaciszolgáltatással kapcsolatos tapasztalatainkat, és jó gyakorlatainkat. A cégek képviselői megállapodtak abban, hogy a jövőben hálózatszerű együttműködés keretében segítik egymás munkáját.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Antidiszkriminációs jelzőrendszer

Szóljon hozzá!