ZETApress

hírportál

Kezdődik a lomtalanítás

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az idei lomtalanítási terveit ismertette délelőtt budai sajtótájékoztatóján, a Dózsa György téri szobornál. Résztvevője Horti Zsófia, az FKF Zrt. és Tafferner Éva rendőr-őrnagy, osztályvezető, a BRFK szóvivője volt.

Képileg remek helyszínt választottak, sok autóval és nagy létszámú szakszemélyzettel kitelepültek, de a hangosításról nem gondoskodtak. Ezért fogalmazódtak meg bennem az Illés-együttes: Az ész a fontos, nem a haj című slágere után szabadon az alábbi gondolatok:

Sokszor voltam sajtón életemben
Hallottam, amit mondtak nékem
Most viszont nem volt hangszóró, no de semmi baj
A kép a fontos, a kép a fontos, nem a hang!

Lehetek én akár szemétszállító
Fő, hogy versem megjelenjen, akkor nekem jó!

Akármilyen stílust felvehetsz
Hogyha rímel, sikered lehet
Versed lehet hosszú és ha rövid az se baj
A rím a fontos, a rím a fontos, hogyha van!

Képeket ugyan nem készítettem, de elég közel álltam ahhoz, hogy megértsem az elhangzottakat. Megtudtam, hogy február végén az I. kerületben kezdődik meg a fővárosi lomtalanítás. A lakosság által kihelyezett lomok elszállítása mellett a tavalyi sikeres veszélyes-hulladékgyűjtési akcióját is megismétli az FKF Zrt. A közlekedés zavartalanságát a BRFK biztosítja.

A Budai Vár megtisztítása után az önkormányzatokkal egyeztetve folytatódik a lomtalanítás a többi kerületben is. Több mint 800 ezer háztartást értesítenek hivatalos levelekben a lomok kikészítésének időpontjáról. A kikészítést követő napon szállítják el azután a feleslegessé vált bútorokat, elhasználódott konyhai edényeket és híradástechnikai eszközöket.

A fővárost a tavalyihoz hasonlóan megint 150 körzetre osztja a vállalat, a BRFK pedig folyamatosan ellenőrzi az egyes helyszíneket, hogy az esetlegesen baleset-veszélyessé váló helyzeteket megszüntesse. Munkájukat a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség önkéntesei segítik. Tavaly a cég több mint 430 ezer m3 lomot szállított el, 14%-kal többet, mint tavalyelőtt.

Tavalyi újítás volt a veszélyes-hulladékok elszállítása. A nagy sikerre való tekintettel idén is gyűjtőpontokat létesítenek a sütőzsiradék, festékmaradék, oldószerek, hígítók, szárazelemek, akkumulátorok, elektronikai hulladékok, gumiabroncsok és szóró-palackok számára. Az éves rendes lomtalanítást a hulladékdíj tartalmazza. Kérik a lakosságot, hogy a lomok osztályzásakor és kikészítésekor gondoljanak arra is, hogy mások számára, vagy jótékonysági célra hasznosíthatók-e a feleslegesnek vélt dolgaik.

Sajnos nem kaptam választ arra a kérdésemre, hogy a társasházak előtt felhalmozott szemétért kit fognak megbüntetni: a közös képviselőt, vagy a lakóközösséget? Horti Zsófi elmondta, hogy nem a büntetés a lényeg, hanem a mielőbbi elszállítás. A szemetelésért nem a rendőrök, hanem a közterület-felügyelők büntetnek. Az őrnagynő hozzátette még, hogy a rendőrök a hulladékot ide-odaszállító gépjárművek műszaki állapotát és menetokmányait is ellenőrzik majd. Nekik kell rendet tenni az alkalmi gyűjtők egymás közti vitáiban is. Reméljük, hogy fel fognak lépni a közterületet beszennyező járművekkel szemben is!

Szóljon hozzá!