ZETApress

hírportál

Város és egyetem a lézerközpontért

Az ELI projekt egy sportcsarnok méretű, nagyon rövid impulzusidejű, ebből adódóan, a világon jelenleg létező lézereknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű, alap- és alkalmazott kutatásokat szolgáló szuperlézer megépítését célozza összeurópai összefogással, több mint százmilliárd forint beruházással ? tudtuk meg az SZTE sajtósaitól.

A szakmailag legalkalmasabb magyar helyszín kiválasztása érdekében helyszínértékelő bizottságot állított fel Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. A szakértőkből álló testület az előre rögzített értékelési szempontok, a különböző helyszínek projektjavaslatai, valamint a helyszíni látogatások alapján készítette el döntési javaslatát. A helyszínértékelő bizottság javaslata alapján Magyarország Szeged helyszínnel pályázik.

Az ELI előkészítő projektjében francia irányítással 13 ország (köztük Magyarország) vesz részt a berendezés terveinek kidolgozásában. A berendezés megépítésére szóló helyszínpályázaton Magyarország mellett Csehország, Franciaország, Nagy-Britannia és Románia versenyez. A végleges terv 2010-re készül el. A berendezéssel a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig számtalan területen lehet majd élvonalbeli kutatást végezni. Egyedülállósága miatt még Nobel díjas eredményekre is lehet számítani, amelyekben akár magyar fizikusok is osztozhatnak majd.

Botka László, Szeged polgármestere a bejelentés kapcsán elmondta: Szeged újabb látványos sikere nagy öröm és megtiszteltetés számunkra. Azzal, hogy városunk a fővárost és más egyetemi városokat megelőzve lehetséges helyszíne lett egy Európában egyedülálló kutatóközpontnak, ismét nagy lépést tettünk előre a ?Szeged-tudásközpont? koncepció megvalósításában. Bizonyítást nyert, hogy Szeged mind a kutatás színvonalát, mind az egyéb feltételeket tekintve alkalmas olyan, XXI. századi fejlesztési modell kialakítására, amelyben a város ? szoros szövetségben az egyetemmel ? mindig is gondolkodott.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a döntés kapcsán hangsúlyozta: Büszke vagyok a munkatársaimra és az elismerésre, amely az egyetemen folyó, kiemelkedő, nemzetközi színvonalú munkát nyugtázta. A több mint százmilliárdos beruházás példátlan siker lehet az egyetem ? de a tágabb környezet, sőt az ország életében is. A Szegedi Tudományegyetem fejlődéséhez mindenképp újabb lendületet ad a pozitív visszajelzés és a közeljövő már eldöntött, fontos és nagy értékű beruházásai. Egyben szeretném megköszönni a városvezetés aktív segítségét és hatékony közbenjárását az ügyben, hiszen nem ez az első példa arra, hogy a siker feltétele a város és az egyetem szoros stratégiai partnersége és együttműködése.

Az egyetem bora

A Szegedi Tudományegyetem borának kiválasztására február 6-án, pénteken fél 10-től kerül sor a szegedi Boleró Étteremben. Tizennégy alföldi borász negyven bora verseng majd az Egyetem Bora-címért négy ? fehér, vörös, rozé és késői szüretelésű ? kategóriában. Közülük a társadalmi zsűri választja ki a címre leginkább alkalmasat, melynek tagjai: Szabó Gábor rektor, Dervarics Attila, az SZTE Társadalmi Tanácsának elnöke, Varga Péter, a Printker Rt. elnöke, Fülöp Attila, a Pick Rt. vezérigazgató-helyettese, Hetesi Erzsébet, az SZTE?GTK dékánja, Feleky Gábor, az SZTE Szociológia Tanszék docense, Kovács László, az SZTE Politológia Tanszék docense és Törőcsik Tamás ügyvéd. Az eseményen ? melyet Dlusztus Imre borszakíró szervez ? képviselteti magát a Szent Vince Borrend, a Szegedi Borbarátok Társasága és a Szegedi Borbarát Hölgyek Társasága is.

Szóljon hozzá!