ZETApress

hírportál

Öregebb Samunál

Több mint egymillió éves a Szentkirályi ásványvíz. A piacvezető ásványvíz a vértesszőlősi Samunál is idősebb. A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 2008-ban végzett kutatásából kiderült, hogy a Szentkirályi források kora millió években mérhető. A fúrások során megállapították, hogy a 206 méter mélyről feltörő Szentkirályi ásványvíz létrejötte a ?középső? jégkorszak idejére tehető, ami 1,1 millió évet ölel fel. A hazai piacvezető ásványvíz forrása a vértesszőlősi Samunál is ősibb, és a jégkorszak korai szakaszában élő ?homo erectus? faj megjelenésének idején képződött ? tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

A régióban már az 1960-as években elkezdődtek a feltárások, amely alapján a geológusok akkor felfedezték, milyen ősrégi vízforrásról van szó. 2005 végén volt a nagy áttörés, amikor a Szentkirályi Ásványvíz Kft. a keresőfúrást 400 méterig mélyítette el, feltárva ezzel az alsó-pleisztocén (jégkorszaki) kavicsok egy részét. Ekkor bizonyították a vegyelemzések is, hogy az egész pleisztocén összlet ivásra és öntözésre egyaránt alkalmas.

A cég 2008. elején új kutatófúrást kezdeményezett 426 méter mélyig, amely alapján megállapítható, hogy a Szentkirály kútból származó minták alapján a környék ősvízrajzi eseményei 2,4 millió évesek is lehetnek. A feltáráskor rétegesen vizsgálták a Szentkirályi III. kút geofizikai szelvényét és furadékmintáit, amely alapján egyértelművé vált a szakemberek számára, hogy ez a terület az Ős-Duna Budapesttől kiinduló óriási hordalékkúpjának részét alkotja.

A Szentkirályi ásványvíz eddig elnyert díjai is bizonyítják a minőség megkérdőjelezhetetlenségét, de a tény, hogy a rétegek alatt fekvő vízréteg ősrégi, növeli a márka rangját is. A termék közkedvelten kellemes, frissítő íze, ásványianyag-összetétele az ásványvíz és a tároló-kőzetek több mint egymillió éves érintkezése során alakult ki. Az ásványvíz palackozását segítő magas színvonalú XXI. századi technológia lehetővé teszi, hogy az ősrégi Szentkirályi ásványvíz mindig kristálytiszta állapotban kerüljön a fogyasztók asztalára.

Ennek az évnek más újdonsága is van azonban: január 7-től operatív vezérigazgató irányítja az éves belföldi operációs tervek elkészítését és végrehajtását a Szentkirályi Ásványvíz Kft.-nél, így Balogh Levente tulajdonos-ügyvezetőtől Matus István veszi át az operatív feladatokat. A fentieken túl elhangzott még, hogy a vállalat a tavalyi évet tekintve jó évet zárt, az utolsó negyedévben az értéket tekintve dinamikus fejlődés volt megfigyelhető.

Tavaly a nettó árbevétel 5,7 milliárd forint volt (ez 2007. évhez képest 11,6%-os növekedést jelent), amiből az adózás előtti eredmény 150 millió forint volt. Ugyan 2008-ban az ásványvízpiac átlagosan 3%-ot csökkent az előző évhez képest, a Szentkirályi Ásványvíz Kft.-nek mégis sikerült decemberben megelőznie versenytársait. A jelenlegi adatok szerint a január 10%-kal volt magasabb az előző év januárjához képest forgalom tekintetében.

De ki az a Matus?

Az 55 éves Matus István január 7-től tölti be az operatív vezérigazgatói pozíciót. Matus a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett diplomát, majd ezt követően több nemzetközi képzésen vett részt. Matus István több mint 17 évet dolgozott az FMCG piacon, ezen belül is a Bestfoods Hungary Rt.-nél, valamint az Unilever Hungary Kft.-nél igazgatói pozíciókban tevékenykedett. A Szentkirályi Ásványvíz Kft.-nél fő feladata az éves belföldi operációs tervek elkészítése és végrehajtása lesz.

Az új operatív vezérigazgató kereskedelmi üzemgazdász diplomáját a budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerezte 1984-ben, majd több nemzetközi, többek között menedzsment/felsővezetői képzésen vett részt. Matus a Csemege Kereskedelmi Vállalatnál kezdte karrierjét, ahol 15 évig dolgozott különböző vezetői beosztásokban. 1991-ben helyezkedett el a Bestfoods Hungary Rt.-nél értékesítési igazgatóként, majd 2000-ben vezérigazgatói kinevezést kapott. 2001-ben került az Unilever Hungary Kft-hez, mint integrációs manager.

A cégen belül hat hónapot töltött Angliában projekt vezetőként, majd hazatérte után értékesítési és marketing igazgatóként tevékenykedett tovább. 2007-től a Közép-Kelet-európai régión belül koordinációs szerephez jutott. A Szentkirályi Ásványvíz Kft.-nél a hosszabb távú stratégia alapján az éves belföldi operációs tervek elkészítéséért és végrehajtásáért lesz felelős.

A cégnél hasonló pozíció ez idáig nem volt, amelyet Balogh Levente ügyvezető igazgató hozott létre. Balogh tulajdonos-ügyvezetőként a hosszabb távú belföldi marketinget, a beruházási és termékfejlesztési vízió, illetve stratégia meghatározását végzi, valamint saját hatáskörben a külföldi kapcsolatokat és a terjeszkedés fejlesztését irányítja.

Matus István biztos angol tudással és alapfokú orosz nyelvismerettel rendelkezik. Számos kitüntetést kapott már, többek között 2006-ban a Klauzál Gábor-díjat, amelyet a gazdasági miniszter adományozott a magyar élelmiszeripar és kereskedelem területén mutatott kiváló munkájáért. Szabadidejében utazik, és szívesen hódol horgász szenvedélyének is. Feleségével 2 gyermekük van, fiúk 28, lányuk pedig 26 éves.

Szóljon hozzá!