ZETApress

hírportál

Szemérmetlen alku a lakáspiacon

Kevés alkalmasabb időpont kínálkozik lakásvásárlásra 2009 első hónapjainál, mostanra ugyanis a válság rengeteg eladót olyan helyzetbe sodort, melyben profi segítséggel jelentős engedményeket érhetnek el az alkalmi vételre vadászó vevők. A vásárlók érdekeit képviselő ártárgyalásra szakosodott Alku-Novum Kft. ügyvezetője, Dr. Molnár Anikó tapasztalatai szerint a vevői oldalon egyre többen jelennek meg a befektetési céllal vásárlók, a korábban aktív érdeklődést mutató külföldiek azonban az elmúlt hónapokban hallani sem akarnak a magyarországi ingatlanpiacról.

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan vevő kereste meg cégünket, akik a vásárlást túlnyomórészt önerőből, csak minimális hitellel oldják meg. A vevők többsége nyíltan befektetési céllal keres budapesti ingatlanokat. Többségük a 40-60 éves korosztályból kerül ki, akik a jelenlegi helyzetben nem bíznak a bankokban, és az ingatlant tartják a legbiztosabb befektetésnek ? emelte ki Molnár Anikó.

Az eladói oldal alakulása talán még érdekesebb képet mutat: az elmúlt hónapokban egyre több olyan eladóval találta szemben magát az Alku-Novum Kft, akik alig tudják törleszteni felvett hitelüket, ezért sürgősen szeretnének túladni ingatlanjukon, akár valamelyest áron alul is, mielőtt komoly bajba kerülnek, és banki kényszerértékesítésre kerülhetne sor. Számos olyan eladóval tárgyaltunk, aki elvesztette munkahelyét, vagy éppen ettől félve kisebb lakásba költözik, mert jelenlegi törlesztési terheit hosszabbtávon nem tudja teljesíteni, és még időben igyekszik lépni. Több olyan vásárló ügyfelünknek is azért sikerült eleinte elképzelhetetlen mértékben lealkudni a vételárat, mert az eladó jenben adósodott el, a durva törlesztő-részlet emelkedésre azonban nem volt felkészülve ? mondta el az ügyvezető.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt változások összességében abba az irányba mutatnak, hogy aki jelentősebb önerővel rendelkezik, vagy a megszigorított feltételek mellett is hitelképes, annak nincs értelme tovább várnia az ingatlanvásárlással, most ugyanis soha nem látott mozgástér nyílik a professzionális áralkura.

A felvázolt trendek számszerű alátámasztására Molnár Anikó hangsúlyozta, hogy míg a pánik tavalyi kitörése előtt átlagosan 5-8%-ot tudott alkudni a cég a vásárlóknak, addig mostanra ez az átlag 10% körülire emelkedett. Az ügyletek átfutási ideje a korábbi három hétről egy-másfél hétre csökkent, jelezve, hogy most az eladóknak is sürgős a szerződés megkötése. Az átlagos értékek sok mindent elfednek, volt olyan ügyletünk, ahol több mint 15%-ot sikerült lefaragni a meghirdetett vételárból. Szerencsére minden ügylet egyedi, mindenhol máshogy kell tárgyalni a legjobb eredmény elérése érdekében, ezért is igénylik egyre többen a segítségünket.

Az Alku-Novum Kft

A cég 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy az ingatlan adásvételi ügyletekben a vevők megbízásából, az ő érdekeiket képviselve ártárgyalást folytasson az eladókkal. A cég értékbecslői végzettséggel rendelkező, műszaki területen és a tárgyalástechnikában jártas szakemberekkel dolgozik, valamint a vevő által kiszemelt ingatlan jogi helyzetét is megvizsgálja, így több dimenzió mentén igyekszik a lehető legkedvezőbb árat elérni a megbízó részére. Az ügyfél számára az alku kockázatmentes, az Alku-Novum Kft. csak akkor jogosult sikerdíjra, ha sikerül elérni a megbízó által célként kitűzött vételárat. A cég így a vevő motivációja mentén díjazott: minél jobban sikerül csökkenteni az irányárat, annál jobban jár a vásárló és a kft. is.

Szóljon hozzá!