ZETApress

hírportál

Hatékonyabban az Unióban

Több mint ezer európai informatikai és kommunikációs kutató találkozik január 22-én, csütörtökön Budapesten, az EU Bizottság Információs társadalom és média fejlesztéséért felelős főigazgatósága által szervezett Pályázók Napján. A rendezvényre a BNV speciálisan kapcsolatépítésre berendezett új pavilonjában kerül sor.

A nap célja, hogy a magyar, információs és kommunikációs (ICT) technológiák terén dolgozó kutatók közül minél többen vehessenek részt uniós kutatási projektekben. A találkozó minél hatékonyabb előkészítése érdekében a magyar résztvevők lehetőséget kapnak arra is, hogy a rendezvény weboldalán prezentációkkal legyenek jelen. Itt jelezhetik a birtokukban levő kutatási kompetenciákat, meghatározhatják technológiai partnerek iránti igényüket.

Az ICT programokra elsősorban az EU Kutatási és Technológiafejlesztési Keretprogramja biztosítja a forrást. A 2007-2014-ig tartó, uniós forrásból finanszírozott, összesen 50 milliárd eurónyi forrást magában foglaló keretprogramon belül a legtöbb forrás (összesen 9 milliárd euró) az informatikai és a távközlési technológiák szakterületének jut. Ez az összeg nem csak az ICT technológiák, hanem azok alkalmazási területeinek ? pl. energetika, közlekedés, környezetvédelem egészségügy ? fejlesztésére is felhasználható. Az ICT program kétéves munkaprogramok alapján működik, amely megfogalmazza azokat a kutatási feladatokat, amelyekre évi egy-egymilliárd euró fejében lehet támogatásokat elnyerni. Az európai program sajátossága, hogy több ország legjobbjainak közös konzorciumait invitálja együttes munkára.

Az ICT 2009-2010 évi munkaprogramját a múlt év novemberében, az Európai Unió francia elnöksége alatt Lyonban szervezett ICT-2008 című konferencián hirdették meg. A szervezők azt feltételezik, hogy a potenciális pályázók ismerik a következő két év kínálatát, megkeresik azokat a területeket, ahol a legversenyképesebbek, és társakat keresnek az elgondolt kutatási feladatok megoldásához. Így a tervek szerint kereslet és kínálat áll majd egymással szemben, míg a szervezők az egymásra találást segítik.

A rendezvény kapcsán 100-120 bizottsági témafelelős, és az európai egyetemeket, kutatóintézeteket, nagy és kis ipari szereplőket képviselő további kétezer pályázó látogat Magyarországra. Így a találkozó egy páratlan lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők széles körű kínálatát ismerhessék meg a hazai és a régióbeli kutatási kompetenciáknak, valamint hogy bekapcsolódhassanak az ICT programkutatási tevékenységeibe. A rendezvényen a részvétel ingyenes, regisztrálni a hivatalos weboldalon lehet.

Szóljon hozzá!