ZETApress

hírportál

Harmincmilliós beruházás Bükkábrányban

A mai földgázszegény időkben a Mátrai Erőmű Zrt. harmincmillió eurót ruház be egy új munkagépbe. Az osztrák Sandvik Mining and Construction céget bízták meg egy kompakt marótárcsás kotrógép szalag-kocsival együtt történő szállítására, mely ez év közepére lesz üzembe állítva ? tudtuk meg PR Osztályuktól.

A vállalat ezzel saját termelési kapacitását kívánja bővíteni, és egyidejűleg a bükkábrányi bánya termelékenységét növelni. A projekt teljes beruházási költsége eléri a harmincmillió eurót (kb. hétmilliárd forint). Ez az egyik legnagyobb beruházás a cég eddigi történetében. A gépegység 6700 laza köbméter/óra, ill. 12 millió tömör köbméter/tonna éves kapacitásra méretezett. Jellegében és méreteiben a világ legnagyobb kompakt marótárcsás kotrógépe.

Időközben lezárult a részletes tervezés és egyes lényeges alkatrészek gyártása, így a Sandvik Mining and Construction november elején meg tudta kezdeni a gép szerelését. Erre összesen nyolc hónap áll rendelkezésre. A tervek szerint már 2009 közepén megkezdi az új kompakt marótárcsás kotrógép a bükkábrányi bányában az első meddőköbméterek termelését. A kotrógép összsúlya 1650 tonna, a 28 méter hosszú marótárcsa-gém végén található a 12 méter átmérőjű marótárcsa. A 16 merítékkel felszerelt marótárcsa hajtásteljesítménye önmagában 1100 kilowatt, az összes beépített hajtásteljesítmény pedig kereken 3200 kilowatt. A főgép rugalmas üzemeltetéséhez szükséges szalag-kocsi szállítási hossza 80 méter, és 660 tonna súlyú.

A projekt teljes futamideje alatt a Mátrai Erőmű Zrt-t a német RE GmbH/RWE Power AG segítette, amely hosszú évtizedes know-how-val rendelkezik marótárcsás kotrógépek üzemeltetésében és konstrukciójában. Ezzel a beruházással a Mátrai Erőmű Zrt. a barnaszén hosszú távú hasznosítását és a nemzet ellátásbiztonságát hangsúlyozza, konkurenciaképes magyar energiahordozóval. Ennek lényeges előfeltételét képezi a CO2-kvótákkal történő megfelelő ellátás. Ezzel a Mátrai Erőmű Zrt. intenzíven foglalkozik.

A Mátrai Erőmű Zrt

A MERT évi 8-8,5 millió tonna nyers lignitet termel, amelyet a visontai telephelyű saját erőművében használ fel. 930 megawatt beépített erőművi teljesítményével és évi kereken hat terawattóra bruttó villamosenergia-termelésével a Mátrai Erőmű a magyar villamosenergia-fogyasztás 10%-át fedezi. Az erőműbe történő szénszállítás kb. 50%-át a bükkábrányi bánya bocsátja rendelkezésre. A Mátrai Erőmű Zrt. német villamosenergia-ellátó vállalatok, az RWE Power AG (50,9%) és az EnBW (21,7%), valamint a magyar MVM (25,5%) tulajdona.

Szóljon hozzá!