ZETApress

hírportál

Átmentünk a vizsgán

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kormányülésen tájékoztatta kormánya tagjait a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával folytatott tárgyalások eredményeiről és tapasztalatairól. Egyben felkérte a pénzügyminisztert, hogy készítsen új prognózist az idei évre ? tudatta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Az IMF, a kormány és a jegybank közös véleménye, hogy Magyarország a nemzetközi gazdasági válság első szakaszát sikeresen kezelte. Megállapították: hazánkban nem volt bankcsőd, nem alakult ki valutaválság és sikerült megőrizni az állam finanszírozhatóságát. Hazánk tehát jól vizsgázott, teljesítette a megállapodásban foglaltakat.

A miniszterelnök szerint az elmúlt években a kormányt mértéktartó költségvetési politika jellemezte, ezzel helyreállította a költségvetés egyensúlyi állapotát, tavaly ősszel pedig rendkívül gyorsan tudott reagálni a romló gazdasági körülményekre. A költségvetést a kormány tavaly ősszel is a legvalószínűbb előrejelzésekre építette és így kell tennie a továbbiakban is, az elmúlt egy hónapban ugyanis egyre drámaibb hírek jöttek Európából, például Csehországban is jelentősen ? 17 százalékkal ? csökkent az ipari termelés.

A kormányfő arra kérte a pénzügyminisztert, hogy az elmúlt egy hónap fejleményeinek figyelembe vételével két héten belül készítsen új prognózist 2009-re. Az új prognózisnak különösen arra kell figyelnie, hogy régiónkban és Európában gyorsan csökken az ipari termelés és az export volumene, illetve hogy hazánk hagyományos piacai ? például Németország ? egyre nagyobb nehézségekkel küzd. Szem előtt kell tartani azt is, hogy az infláció és a gazdasági növekedés is várhatóan kisebb lesz a feltételezettnél. Mindezek miatt csökkenhetnek a költségvetési bevételek, így beavatkozás nélkül növekedhet a hiány. Az új előrejelzés ismeretében kell eldönteni, hogy milyen lépésekre van szükség. Gyurcsány Ferenc álláspontja szerint az egyensúly közeli állapotot meg kell őrizni, ugyanakkor ösztönözni kell a növekedést.

A miniszterelnök úgy véli, Magyarország számára a tavasz legfontosabb feladata, hogy továbbra is késedelem nélkül reagáljon a súlyosbodó válságra. Hangsúlyozta, hogy az ehhez szükséges programot a lehető legszélesebb körben meg kell vitatni, mert fontos azt egy hosszabb távú társadalmi-gazdasági megállapodásba beágyazni.

Kormányválasz a Fidesznek

A Fidesz számára nem a parlamenti ellenőrzés, hanem a kicsinyes politikai játszmák eszköze az írásbeli kérdés: a két nap alatt a legnagyobb csendben benyújtott 1300 kérdés után most PR akciót csinál az újabb kérdések benyújtásából ? reagált a kormány Balsai István és Koszorús László sajtótájékoztatójára.

Hogy mennyire a tisztánlátás érdekli a legnagyobb ellenzéki pártot, azt az is jól mutatja, hogy nem a válasz ismeretében állnak a sajtó elé, csupán a kérdéseikkel fogalmaznak meg ítéletet. A decemberi kérdésdömping után már bizonyára a Fidesz is tisztában van azzal, hogy mint mindig, most is a Házszabály által előírt időn belül választ kap kérdéseire ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!