ZETApress

hírportál

Iskolakezdési kormánytámogatás a rászorulóknak

A kormány idén is számos olyan támogatást nyújt a családoknak, amellyel az iskolakezdés terheit enyhíti. A tanévkezdés kapcsán fontos törekvés a hátrányos helyzetű tanulók és családjaik megkülönböztetett támogatása, az esélyegyenlőség biztosítása, tudtuk meg a Kormányszóvivői Irodától. Ingyenes étkezést kapnak a bölcsődében ellátott, az óvodai étkezésben résztvevő, az általános iskola 1?4. osztályába járó, és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók. A kollégiumi ellátásban részesülő tanulókat is segítik, ők kedvezményként kapják az intézményi térítési díj 30%-át.

Az igazságosabb elosztás érdekében átalakított családtámogatási rendszernek köszönhetően 2006 januárjától a tavalyinál átlagosan 84 százalékkal több pénzt kapnak a gyermekesek. A családok egy gyermek után tavaly havonta 5100 forintot kaptak, idén már 11 000 forintot. Két gyermek után 12 400 forint volt tavaly a juttatás, idén ez 24 000 forint. Három gyermek után 23 400 forint volt a múlt évben a családi pótlék összege, ez 2006-ban 42 000 forintra emelkedett.

A három- és többgyermekes családok adókedvezménye részben idén is megmaradt. A kedvezmény mértéke gyermekenként havi 4000 forint azoknál, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 6 millió forintot. A 4 és több gyermekes családok esetében a jövedelemhatár gyermekenként 500 ezer forinttal emelkedik, de a 8 millió forintot nem haladhatja meg.

A támogatás egyik része már megérkezett

Július végéig az érintettek megkapták azt az ötezer forintos támogatást, amelyben évente kétszer ? legközelebb novemberben ? részesülnek a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak. Tavalyhoz képest kedvezően változtak az igénybevétel feltételei. Idén a támogatásra azok jogosultak, akiknek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum (2006-ban 25 800 Ft) 110 százalékát, vagyis 28 380 Ft-ot.

Tavaly még csak azoknak járt a kedvezmény, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg az öregségi nyugdíj mértékét. Az a szülő is jogosult támogatásra, aki egyedül neveli gyermekét, illetve ha gyermeke tartósan beteg vagy fogyatékos. Ezekben az esetekben az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimum 120 százalékát, azaz 30 960 Ft-ot. Tavaly az utóbbi körnek csak akkor járt a támogatás, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg az öregségi nyugdíjminimum 110 százalékát.

A munkáltatók ugyancsak nyújthatnak támogatást az alkalmazottaiknak gyermekeik tanévkezdéséhez: 19 ezer forintot adhatnak adómentes természetbeni juttatás formájában iskolakezdési támogatásként. Természetesen ennek kifizetéséről és formájáról a munkáltató dönt. Bevezetése óta több mint a duplájára emelkedett az ingyenes tankönyvellátás állami támogatása. Az előzetes felmérések alapján az idei tanévben a közoktatásban résztvevőknek több mint fele, vagyis mintegy 700 ezer rászoruló diák részesül ebben az ellátásban.

Szóljon hozzá!