ZETApress

hírportál

Új munkahelyek Zalában

A következő két évben 137 új munkahelyet teremt a Starch Hungary Kft. több mint százmillió eurós beruházása Zalaszentivánon. A település ipari parkjában megépülő keményítőüzem alapanyag-szükségletének ellátása további 1500 családnak ad munkát. A beruházás megvalósítását egyedi kormánydöntés alapján nyújtott támogatás is segíti.

A beruházás célja egy húszezer tonna kapacitású gabonatároló és egy évente kétszázezer tonna gabona feldolgozására képes keményítőüzem létrehozása. Utóbbi modifikált keményítőt és glutént állít elő. A keményítő elsődlegesen papíripari és gyógyszeripari alapanyagként, a glutén élelmiszeripari célokra, a gyártás mellékterméke pedig állati takarmányként hasznosítható. A Zalaszentiváni Ipari Parkban megvalósuló, százmillió eurós összértéket meghaladó beruházás a következő két évben közvetlenül 137 új munkahelyet teremt, alapanyag szükségletének ellátása további 1500 családnak ad munkát.

A vállalat mindhárom termékcsoportjának értékesítésére hosszú távú keretszerződéseket kötött. A termékek közel kétharmada kivitelre kerül, a fennmaradó harmad hazai értékesítésének köszönhetően az ügyfelek import helyett Magyarországról szerezhetik be a keményítőt, glutént és takarmányt. A beruházást a gazdasági minisztérium egyedi kormánydöntés alapján nyújtott fejlesztési támogatásban részesíti, az erről szóló szerződés aláírására hétfőn került sor.

A dokumentumot ellenjegyző Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az eseményt követően elmondta: A jelenlegi világgazdasági körülmények között, amikor sok vállalkozás számára álláshelyeik megőrzése is komoly kihívást jelent, kiemelt jelentősége van a munkaintenzív ágazatokhoz, így például a mezőgazdasághoz kapcsolódó új beruházásoknak – tudtuk meg Sajtóirodájától.

Bajnai Gordon összegzése szerint a következő hónapokban ugyan a nemzetközi válság hatására a munkanélküliség további növekedése várható, a bejelentett új munkahelyek mégis annak jeleként értékelhetők, hogy a hazai vállalkozások bíznak a gazdaság átmeneti megtorpanását követő növekedésében.

Szóljon hozzá!