ZETApress

hírportál

Az évadok éve volt a tavalyi

A magyar gazdaságdiplomácia 2008-ban több jelentős sikerhez járult hozzá meghatározó módon. Látványos eredmény egyebek mellett az is, hogy a számos új, hazánk számára kedvező beruházási döntés legnagyobbikaként a Daimler német autóipari vállalat Kecskeméten hozza létre Mercedes-gyárát, vagy hogy az Európai Unió Budapestet választotta kutatás-fejlesztési központja helyszínéül ? adta hírül Sajtóosztályuk.

E kiemelkedő jelentőségű feladatokhoz hasonlóan túlmutattak a hagyományos kapcsolattartás keretein a Franciaországgal, Kínával és Spanyolországgal közösen megrendezett Gazdasági Évadok, vagy a várakozásokat meghaladó számú érdeklődőt vonzó megjelenés a zaragozai világkiállításon. A magyar gazdaság hosszú-távú versenyképességében, a nemzetközi gazdasági megtorpanás káros hatásainak enyhítésében a jövőben is döntő szerepe lesz a szakdiplomáciai erőfeszítéseknek.

A spanyolországi Magyar Gazdasági Évad ünnepélyes megnyitójára 2008 novemberében került sor Madridban. Az idén nyárig tartó eseménysorozat keretében 20 szakmai program népszerűsíti a kétoldalú gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket. Spanyolországban, első ízben Magyarország kapott lehetőséget a bemutatkozásra gazdasági évad keretében.

A szervezők, a Magyar Kormány, az NFGM és az ITD Hungary szándékai szerint az évad lezárultával egy új, a magyar adottságokat és előnyöket pontosabban tükröző kép alakul ki Spanyolországban hazánkról. A rendezvénysorozat célja, hogy a spanyol befektetők figyelmét felhívja a magyarországi lehetőségekre, élénkítse a jelentős magyar aktívumot felmutató kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat és járuljon hozzá az idegenforgalom fejlesztéséhez.

A programsorozat kilenc hónapja alatt elsősorban üzleti, befektetési és kereskedelmi jellegű programok lesznek, köztük több kiemelt rendezvény és kiállítás. Ezek köré állami és üzletember delegációk kiutazása, helyi üzletember-találkozók, konferenciák, projekt- és technológiai börzék szerveződnek. Az évad lefedi egész Spanyolországot, de megkülönböztetett figyelmet kapnak a legfejlettebb gazdasági régiók: Madrid, Katalónia és Baszkföld.

Akár az Évad ígéretes felvezetésének is tekinthető a tavaly június és szeptember között megrendezett, ?A víz és a fenntartható fejlődés? vezérgondolata köré szerveződött Zaragoza Expo 2008 szak-világkiállítás, amelyen a magyar megjelenés iránti érdeklődés várakozáson felüli volt. A tervezett 350 ezer vendég helyett csaknem 800 ezer látogató tekintette meg a magyar pavilont. Az épületben a természetes vizekhez és ásványvízkincsekhez kötődő hagyományok, a Balaton, Hévíz, a budapesti fürdők és a Tisza-tó mellett egy Mátyás-korabeli esztergomi hidraulikus vízemelő kicsinyített, számítógépes szimulátorral kiegészített mása is bemutatásra került.

Bíztatóak a további előzmények is, hiszen a hasonlóan intenzív kínai és franciaországi jelenlét egyaránt pozitív tapasztalatokkal zárult 2008 nyarán. A Kínai Magyar Gazdasági és Kulturális Évad gazdasági jellegű rendezvényei 3 szakaszban, 8 városban (Peking, Sanghaj, Chengdu, Lanzhou, Qingdao, Hongkong, Guangzhou /azaz Kanton/ és Shenzhen) szerveződtek és a vállalati visszajelzések alapján nagyon sikeresek voltak. A kapcsolódó üzleti fórumok mindegyikén több száz helyi vállalkozás képviseltette magát.

A szintén tavaly júliusig tartó Francia Gazdasági Év (FAGÉV) programelemeiként szakmai kiállításokra és szemináriumokra, kereskedelmi-üzleti jellegű rendezvényekre, francia delegációk magyarországi látogatásaira került sor főként Magyarországon, de néhány eseménynek Franciaország adott otthont. A FAGÉV a három évvel korábbi franciaországi magyar évad viszonzásaként valósult meg, a 2005 és 2006 márciusa között tartott esemény eredményeként francia vállalatok 1,3 milliárd euró értékben írtak alá szerződéseket magyar partnerekkel, több mint kétezer vállalati kapcsolat létesült, ezek révén később 20 befektetés valósult meg.

Az elmúlt év eredményei is azt igazolják, hogy a gazdaságdiplomácia sikerrel töltheti be fontos szerepét a kedvezőtlen világgazdasági feltételek hatásainak ellensúlyozásában, amelyhez e téren főként a válság által kevésbé érintett országokkal (így pl. Kínával, a Balkán és a Közel-Kelet országaival, Oroszországgal) fenntartott gazdasági kapcsolatok élénkítése járulhat hozzá. Változatlanul fenntartandók ugyanakkor a Magyarország hagyományos felvevőpiacainak számító nyugat-európai országokban kivívott erős kereskedelmi és tőkevonzási pozíciók. Az e szándékokkal már megindított intenzív gazdaságdiplomáciai offenzíva eredményeként Magyarország nemzetközi versenyképessége is erősödhet.

Szóljon hozzá!