ZETApress

hírportál

Zöldkártya csökkentésre

A január elsejével hatályba lépő két új kormányrendelet ? az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló és a hő-termelő berendezések, légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló ? célja energiafelhasználásunk csökkentése, az épületek energiafelhasználásának javítása, és az alternatív energiaforrások alkalmazásának növelése. A jogszabályok két tanúsítvány bevezetését írják elő, amelyek érdemi szakmai segítséget nyújtanak az épületek energiatudatos használatához és felújításához, egyben feltételei a január elseje után kiírt uniós és hazai pályázatoknak ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Energiafelhasználásunk több mint 40 százalékát fordítjuk az épületek fűtésére és hűtésére. Az uniós irányelvnek és a hazai szabályozásnak célja, hogy csökkenjen az energiafogyasztás, és ezzel együtt javuljon a környezet állapota. Magyarország ennek érdekében eddig is komoly erőfeszítéseket tett. Így például 2006-tól hatályos az a kormányrendelet, amely minden újonnan épülő épület esetén szigorú energetikai követelményeket ír elő. A január elsejével hatályba lépő két kormányrendelet, egymással összefügg, és részét képezik az épületek energetikai minősítési folyamatának, az ún. ?zöldkártyának?.

Épületek energetikai tanúsítványa

Január elsejétől minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. A meglévő épületek eladása, illetve bérbe adása alkalmával a tanúsítvány elkészíttetése önkéntes 2012. január 1-jéig. Tehát, ha egy állampolgár úgy használja az ingatlanát, mint ahogy az elmúlt 20 évben, akkor továbbra sem lesz szüksége ilyen igazolásra. Nem tanúsítvány köteles az üdülő, az ideiglenes létesítmény, a műemlék és a helyi védelem alatt álló épület.

Az energetikai tanúsítványról szóló kormányrendelet az önkéntesség és a fokozatosság elvére épül. Kötelezés helyett ösztönözni próbálja az állampolgárokat, hogy minél többen készíttessék el saját ingatlanukra a tanúsítványt. Ezért a tanúsítvány hiányát nem szankcionálja a jogszabály, de a piac várhatóan előnyben részesíteni azokat az ingatlanokat, amelyeket tanúsítással adnak el. Különösen azokat, amelyek kedvező értéket mutatnak. A tulajdonos érdeke, hogy elkészíttesse a tanúsítványt, hiszen az energiatakarékos épület növeli az ingatlan értékét. Felújítási pályázatoknál előírás lesz tanúsítványt készíttetni.

A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A skála a legkedvezőbb ?A+? kategóriától a legkedvezőtlenebb ?I? kategóriáig terjed. Emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak, és egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes.

Hő-termelő berendezések tanúsítványa

A hő-termelő berendezések és légtechnikai rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló kormányrendelet célja az épületek üzemeltetésekor felhasznált energia csökkentése. A rendelet csak a 20-100 kW effektív névleges teljesítménnyel üzemelő nem megújuló folyékony (jellemzően olaj) és nem megújuló szilárd tüzelőanyagot használó, valamint a 100 kW effektív névleges teljesítménynél nagyobb hő-termelő berendezésekre terjed ki. A légkondicionáló rendszerek esetében a hatály a 12 kW teljesítmény felettiekre vonatkozik. A vizsgálat elsődleges célja a tanácsadás.

A szakértők a vizsgálat keretében a hő-termelő berendezés, illetve légkondicionáló rendszerek megfelelőségét mérik fel így a többi között: a műszaki leírásban foglalt értékeket a rendszer megfelelően nyújtja-e, valóban megvalósul-e az az elvárható teljesítmény, amelyet az egyes berendezések műszaki előírásai meghatároznak. A felhasználó pontos szakmai útmutatót kap, hogy hogyan javítható berendezése hatásfoka, milyen módon fokozható a rendszer teljesítménye, és így hogyan csökkenthető az energiafelhasználás, vagy azonos energiafelhasználás mellett hogyan érhető el jobb hasznosulási arány. A szakértők figyelembe veszik az alternatív energiafelhasználási módszereket is, és megmutatják, hogy olymódon mi építhető be, valamint milyen időtávon térülhet meg. A tanúsítvány két, vagy négy évig érvényes.

Mindkét tanúsítás speciális vizsgálatot igényel. A tanúsítást végző szakemberek névjegyzéke a Magyar Építész Kamaránál és a Magyar Mérnöki Kamaránál érhető el. A felülvizsgálat költsége egyedi megállapodás tárgyát képezi, azonban óradíja legfeljebb nettó 5500 Ft lehet óránként.

A rendeletek hatására várhatóan az új építésű épületek tervezése és kivitelezése, valamint a meglévő épületek felújítása során előtérbe kerülhetnek az alternatív energiaforrások alkalmazásának lehetőségei, hosszabb távon csökkentve ezzel a villamos energia és a gáz felhasználását. A rendeletek közvetett hatása, hogy az ingatlanpiacon mind az adásvételek, mind a bérbeadások során a szerződések biztonsága javul azáltal, hogy az épületek energetikai minőségét hatóságilag elismert tanúsítók felelősséggel igazolják.

Szóljon hozzá!